Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Милорад Додик - прва личност Видовдана

Пише: Емил Влајки

Ако итко заслужује да буде прва личност Видовдана за ову годину, то је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.
Човјек јест 'зоон политикон', али је Додик много више од тога. Он, не само да има урођене инстинкте за политику, него осјећа истинске вриједности српског бића као нитко други, и у сваком тренутку у овој изузетно тешкој ситуацији за српски народ. Поврх свега, он је сасвим храбар да то искаже. Народ је највећи експерт за политичке науке, он зна тко га истински брани, зна разликовати праве вриједности и праве људе од привида и демагогије, и зато га деценијама бира као свог лидера.
Како се Додик тактички одржава на политичкој површини, успркос непријатеља свих врста, а понекад и властитих промашаја, то ће једино једног дана моћи докучити врло комплексна политолошка истраживање, јер ће он кад-тад ући у најтананије дијелове политичких знаност и у најужи врх српске политичке повијести. Он својом дијалектиком тактизирања успијева укључити у своје браниоце међународне велесиле истока и запада, сјевера и југа. Његова честа комуникација са Путином, даје могућности Западу, првенствено САД-у, да преко њега шаље политичке поруке супротстављеној страни. Он је за САД драгоцјен, не само због тога него и зато што се супротставља, заједно са Хрватима, исламском фундаментализму у БиХ. Зато није чудо што се САД, у Додиковом погледу, одлучно супротстављају деструктивној политици Велике Британије која форсира искључиво политику каоса на Балкану, посебно преко политичке странке ПДП-а. Да није било Додика, ПДП и ослабљени СДС би одавно уништили Републику Српску у злу корист унитарне, „грађанске“ БиХ.
Додикове заслуге за Српску су слиједеће:
-Успио је сачувати, иако окрњене Бонским злодјелима, основне државотворне институције овог ентитета;
-Успио је сачувати ентитетску имовину – у Белгији која има сличну политичку структуре као БиХ (два ентитета, три народа), сваки ентитет има властиту имовину (шуме, воде, итд.);
-Успио је разобличити бошњачки карактер Суда и Тужилаштва БиХ;
-Успио је демаскирати накарадност Уставног суда БиХ гдје три страна суца плус два Бошњака, надгласавају два српска и два хрватска суца, када се ради о стварним интересима бошњачког народа а на штету Хрвата и Срба;
Успио је обезвриједити улогу Нијемца Шмита који нема никакав легалитет као Високи представник;
-Замјењује БиХ агенције са српским, ентитетским агенцијама.

У посљедњих пар дана, направио је прави дар-мар у пробошњачким институцијама, посебно у Уставном суду БиХ. Народна Скупштина Републике Српске донијела је одлуку да одлуке Уставног суда БиХ НЕ ВРИЈЕДЕ НА ТЕРИТОРИЈ СРПСКОГ ЕНТИТЕТА. Повод је био што је Уставни суд Бих брисао члан који није дозвољавао да ово тијело има кворум уколико сједници не присуствује барем један судац из РС; ово је стварно био врхунац безобразлука ове накарадно конципиране институције.
Веома штетним по интересе Републике Српске оцијењен је на сједници НСРС закључак са сједнице Предсједништва БиХ на који је Жељка Цвијановић уложила вето, а који су усвојила друга два члана колективног шефа државе (практично два Бошњака).

Заступници у НСРС-у подржали су вето члана Предсједништва Босне и Херцеговине Жељке Цвијановић о паузирању споразума са Косовом у вези са преласком границе само с личном картом. О овоме се гласало на деветој посебној сједници НСРС и од 64 присутне особе, њих 64 је гласало за. Након усвојеног вета, у сали је услиједио аплауз заступника који сматрају да у тренутку тензија на Косову и малтретирања тамошњег српског народа, нема потребе да им се олакшава улазак у БиХ.

Додик се бави и „врућим“ међународним дешавањима. Тако је твитеру објавио:

„У име институција и народа Републике Српске и у лично име, упуц́ујем искрену подршку предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину у напорима да сачува мир и унутрашњу стабилност Русије и заведе ред у војним и осталим снагама.
Вјерујем да ц́е мудрост и снага предсједника Путина, као истинског лидера, довести до смиривања ситуације и да ц́е бити избјегнуте теже посљедице издаје групе Wагнер“

Без оваквог Додиковог дјеловања, овај Видовдан би био истински тужан за српски народ.

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА