Најновије

КУРТИ ЋЕ "ИСКУЛИРАТИ АМЕРЕ": Нова дипломатска порука о решењу

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да не "оспорава неопходност" одржавања нових избора на северу КиМ "у неком тренутку", али да пре тога треба да се успостави, како каже, "владавина закона". Курти је у интервјуу за Ен-Би-Си њуз изјавио да ће о могућностима за одржавање нових избора разговарати следеће седмице са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, који ће посетити Приштину.

"Следеће недеље ће на Косово доћи специјални изасланици ЕУ и САД, Лајчак и Ескобар и разговараћемо о детаљима. Верујем у превремене изборе, али зато нам је потребна владавина права и слободна и поштена кампања за слободне и поштене изборе", рекао је Курти.

Он је навео да је очигледно да градоначелници који су победили на изборима 23. априла имају низак легитимитет, због ниске излазности на тим изборима, али, додао је, "они су једини легални и легитимни".

Према његовим речима, власт у Приштини је позвала све грађане да учествују у гласању али, како тврди, "званични Београд је вршио велики притисак, претио и уцењивао Србе да не учествују на изборима".

Он, такође, каже да "насилни екстремисти и масе које су учествовале у насилним протестима морају бити изведене пред лице правде", а онда ће се створити услови "за предизборну кампању и отворене, демократске изборе".

Тврди да Срби желе да учествују у изборима, да буду саслушани, али да Београд жели да српску заједницу представља само Српска листа.

Курти сматра да једина опција да се Срби "натерају" да учествују на изборима, јесте да се "спречи да их Београд малтретира", у чему очекује помоћ међународне заједнице.

"Верујем да ће нам међународна заједница у великој мери помоћи да омогућимо Србима да слободно изразе своју вољу, да изаберу своје представнике", рекао је Курти.

Говорећи о начину на који је Приштина поступила на почетку кризе на северу КиМ прошле седмице, Курти каже да су урадили "оно што је била наша дужност".

"Али, изгледа да су на Западу забринути да би председник Србије Александар Вучић могао да дестабилизује не само Косово већ и регион", рекао је Курти.

На питање да ли је тзв. косовска полиција користиле насиље, он је одговорио да за то нема доказа.

"Нема доказа да се косовска полиција понашала недолично. Косовска полиција је најпрофесионалнија на Западном Балкану. Обучавана је више од 20 година од САД, европским земљама, Велике Британије. Тако да је западно оријентисана и тренирана на Западу.

Са друге стране, не ради се ту о српском народу, већ о неким оркестрираним насилним масама које су ту да дестабилизују Косово", тврди Курти.

Он, такође, каже да је тзв.Косово "земља која у последње две године економски и демократски изузетно напредовала и нема никакве односе са Русијом и Кином", док са друге стране, Русија и Кина имају јаке везе с Београдом.
Курти је у интервјуу оценио да је тзв. Косово "успешна прича интервенције НАТО-а 1999" и успешна прича истовременог економског напретка и демократског развоја.

ЗЕЛЕНСКИ БЕСНЕО НА ВУЧИЋА? Немачки дневник кренуо овим снимком (ВИДЕО)

Извор: Спутник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА