Најновије

БЕОГРАД ОПЕТ КРЦАТ: Протест невероватно расте (ВИДЕО УЖИВО)

Месец дана после првог, у Београду се одржава шести протест „Србија против насиља”, који Глас јавности прати уживо. Почетак протеста заказан је за 18 сати, а место окупљања је плато испред Дома Народне скупштине Републике Србије.

Међу најављеним говорницима на шестом протесту су професор Правног факултета Миодраг Јовановић, глумци Сека Саблић и Милан Марић, наставница Марина Видојевић, пилот Саша Јовановић – пријатељ погинулог Омера Мехића и студент Вања Ђурђић.

И овог пута ићи ће се у протестну шетњу, а најављена рута је: Народна скупштина – Булевар краља Александра до Правног факултета – Београдска улица до Славије – Немањина улица, да би на крају сви учесници протеста направили оцену прстен око Владе Србије евер.

– Александар Вучић наставља да манипулише захтевима протеста, позива на неке лажне разговоре и говори да жели да чује шта смета онима који протестују – наводе организатори протеста у поруци уочи шестог окупљања.

Међутим, додаје, „када је 100 хиљада грађана дошло испред Председништва, прошле суботе, њега није било нигде”.

– Пост ми у тајним разговорима не желимо да учествујемо, позивамо све грађане да у петак јавно и заједно поручимо Влади да одговори на захтеве протеста „Србија против насиља” и смени министра полиције Братислава Гашића и директора БИА Александра Вулина. Успут ћемо проћи поред Министарства просвете где ћемо на кратко застати и оставити поруке просветара, родитеља и ученика због катастрофалног односа према образовању – поручују организатори.

Позвали су градане да спреме поруке за Владу о томе због чега протестују, због чега су незадовољни, шта мисле да мора да се уради, да напише писмо, захтев или да издају рачун. Поруке, како су објаснили, могу унапред припремити, а организатор ће обезбедити папир и картон тако да ће бити могуће припремити поруке и испред Владе.

Подсећају да је захтев протеста хитно заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, као и одговорност за дугогодишње неадекватно реаговање надлежних органа, односно смена одговорних министара.

– Како бис се зауставила промоција насиља у јавности, захтевамо: 1) одузимање националних фреквенција телевизијама које слушају грађане, трују и промовишу насиље, као што су Пинк и Хепи ТВ; 2) смену свих чланова Савета РЕМ-а, који је својим нечињењем омогућио несметано ширење мржења и насиља; 3) гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести, подметачине и континуирано крше новинарски кодек; 4) смену руководства РТС-а; 5) хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизији са националном фреквенцијом, попут ријалити програма – подсећају организатори таксативно наводећи захтеве, уз оне који се односе на смену Гашића и Вулина.

У поруци поводом Шестог Протеста “Србија Против насиља” Прецизно Је Наведено И Ко Су Организатори: Демократска Странка, Народна Странка, Зелено-Леви Фронт / Не Давимо Београд, Странка Заједно и Странка Слободе / Покрет Слободни / Слогана / Слога / Слога / Слога / Покрет за преокрет – Уједињени, али, како се наглашава, „протест није страначки и добродошли су сви грађани и све организације које желе да подрже борбу против насиља, без икаквих подела”.

Да подсетимо, први протест „Србија против насиља” одржан је 8. маја, а повод су била два масовна убиства која су се догодила почетком маја у београдској Основној школи „Владислав Рибникар” и у околини Младеновца.

Пуну подршку захтевима грађанских протеста ових дана дала је и академска заједница, огласивши се прогласом који је до сада потписао око хиљаду наставника, истраживача и сарадника универзитета и института у Србији.

Извор: Глас Јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА