Најновије

БЕЛГИЈАНЦИ "НАОРУЖАВАЈУ" РУСЕ: Српски Југоимпорт као посредник - још једна подметачина?

БЕЛГИЈИ – Валонски министар-председник Елио Ди Рупо донео је одлуку да се превентивно суспендују лиценце компанији Њу Лашосе за Србију, односно, лиценце Њу Лашоса српским компанијама.
Муниција (Фото: Пиксабеј)

Муниција (Фото: Пиксабеј)

Он је 2. јула сазнао за закључке извештаја о ревизији КПМГ-а у вези са могућим снабдевањем Русије белгијском опремом за производњу муниције преко компаније Њу Лашос (НЛЦ) са седиштем у Лијежу, уз Србију као потенцијалног посредника.

У компанији Њу Лашос, власти белгијске регије Валонија имају 20% удела, па је скандал тим већи.

Независна ревизија почела је 18. маја 2022. и открила низ проблематичних елемената. После шест недеља, немачка матична компанија НЛЦ одлучила је да прекине истрагу, док је тим КПМГ-Немачка затражио да му се дозволи да иде даље.

Само захваљујући “узбуњивачу” садржај поништеног извештаја је објављен. Према извору, НЛЦ никада није раскинуо своје уговоре са руским компанијама упркос ембаргу који је на снази од 2014. године.

Током своје истраге КПМГ је истраживао и Србију, која би могла да послужи као трећа земља.

Реч је о уговору које је НЛЦ (Њу Лашос) потписао са српским компанијама, повезаним са државном компанијом за наоружање Југоимпорт, за инсталирање две линије за производњу муниције руског калибра.

НЛЦ је саопштио да „није имао никакве комерцијалне односе ни са једном организацијом активном у сектору наоружања основаном у Русији“.

Додаје се да су „производи различитих линија за производњу муниције у Србији намењени за унутрашњу употребу и за извоз, у складу са међународним стандардима које су компаније основане на територији Србије дужне да поштују“.

Међутим, према речима Ди Рупа, извозне дозволе које су додељене НЛЦ-у захтевају да муниција буде намењена Министарству одбране Србије, преко државне компаније са обавезом о неповратном извозу коју су потписале српске власти.

С обзиром на ову информацију, регионални министар-председник Валоније одлучио је да превентивно суспендује важеће НЛЦ-ове дозволе Србији.

Ди Рупо се састао са српским амбасадором и затражио објашњења о афери.

Подсећамо, информација о умешаности Југоимпорта и других српских предузећа у ово потенцијално кршење санкција наспрам Русије изазвало је пажњу српских непријатеља, па је тако Алиша Кернс, британска посланица која је недавно лагала о томе да СПЦ спроводи наоружавање Срба на Космету, одмах тражила и од британских власти да Србији укину постојеће лиценце за трговину оружјем.

Иако је најизвесније да је реч о потпуно легалним пословима, јер није први пут да се српске компаније неосновано оптужују за “илегалне токове” оружја, овакве ствари се користе за даљи притисак на Србију, посебно због њене спољно-политичке позиције и односа ка Русији.

У последњих неколико дана су се појављивале различите информације, па је навођено да је белгијска компанија "шверцовала" муницију на руско тржиште преко српских компанија, али ствар је очигледно нешто деликатнија и сложенија и ствар је више правно-техничких одредби у вези машина за прављење муниције. Остаје да се ствар расплете до краја, али судећи по досадашњим искуствима, највероватније свака оптужба на рачун неких српских компанија је неоснована и “пашће у воду”.

Српске компаније и српске власти се још увек нису оглашавале о наводима белгијских медија и одлукама власти регије Валонија.

Прочитајте ОВДЕ шта Петар Живковић пише о Кавказу и Русији

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА