Најновије

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКИ СУКОБ? Све прогнозе слуте на јако лоше

Нешто се крупно спрема и то се види!

Генерал Љубиша Диковић оцењује да се НАТО спрема за рат.

Докле год је Украјина у рату, неће бити примљена у НАТО, јер у том савезу нико не жели да има директан сукоб са Русијом, каже бивши начелник Генералштаба Војске Србије.

КИНА ИМА ЖЕСТОКУ ПОРУКУ ЗА СРБИЈУ! Ово се Западу и Американцима неће допасти

Одлуке самита, истиче Диковић, гостујући у емисији Свет са Спутњик, нису изненађење, није било ни реално очекивати да ће НАТО донети одлуку о пријему Украјине у алијансу, иако је било чланица које су се залагале за то. Он напомиње да се у Алијанси, ипак, Америка пита за све, па и за питање Украјине.

Иако је, објашњава пензионисани генерал, у НАТО-у свих тридесетак чланица наизглед равноправних, постоји јасна хијерархија ко је у првом ешалону, попут САД, Британије, Немачке и Француске.

„У другом ешалону су Италија, Шпанија, Пољска, Турска, у трећем Словачка, Чешка, Грчка... Тако функционише систем одлучивања. Они ће вас поштовати и слушати. Имао сам прилику да присуствујем састанцима Војног комитета НАТО-а и то се јасно види: зна се ко је главни – главни је амерички представник, амерички генерал. Поред њега је Британац и све се врти око њих. Они воде пут. Поштоваће вас, рећи ће – подједнако сте нам важни, али зна се ко одлучује“, описује систем у Алијанси бивши начелник Генералштаба ВС.

Према Диковићевим речима, кључни разлог зашто је Украјина остала без позива у НАТО је члан 5 Северноатлантског уговора, који би подразумевао да би, уколико би та земља била примљена, цела Алијанса одмах била у рату са Русијом.

Зато је, каже, речено – нећемо прихватити Украјину, али се такође не затвара могућност њеног прихватања, како је сликовито приметио хрватски председник Зоран Милановић, када се испуни 50.000 услова.

Коментаришући безбедносне гаранције за Украјину које је усагласила Г7 као резултат самита НАТО-а, Диковић истиче да је практично све што је договорено већ било на сцени, само што је сада постало обавезујуће за све чланице Алијансе.

„Ако на састанку донесете такав закључак, онда обавезујете све земље чланице НАТО да буду спремне да испоруче оно што се од њих тражи у складу са захтевом. Те безбедносне гаранције су и подстицај Украјини да настави ратне операције и да ова борба потраје“, каже генерал и додаје да је циљ да се Русија на овај начин „угризе и истроши“, како економски тако и војно.

Истовремено, чланице НАТО-а се ослобађају вишкова наоружања и штеде на одржавању складишта, плус, приказују се као добротвори Украјине, а заправо ће, како истиче Диковић, све то на крају утицати на Украјину која ће бити жртва помоћи коју нуде.

Диковић разматра и нови план НАТО-а за супротстављање претњама из Русије, усвојен први пут од завршетка Хладног рата, који, између осталог, предвиђа распоређивање 300.000 припадника снага Алијансе на руском правцу.

„Да ли се НАТО спрема за директан сукоб – да.

Па, ако распоређујете и припремате 300.000 војника на простору који гравитира ка Руској Федерацији, нисте се одлучили да будете тамо тек тако...

Ово је стратешки развој снага под плаштом опасности од Руске Федерације. Сада је одлична прилика да могу да распореде снаге, да могу да их опремају, да могу да траже од сваке државе чланице да издвоји два одсто БДП-а за војску. И то је велики притисак на РФ. Видећемо какав ће бити одговор, али неће остати без одговора“, каже генерал.

ЗАМАЛО СВЕТСКА КАТАСТРОФА: Дрон пао поред нуклеарне електране и...

Све је то вид притиска на Русију, закључује Диковић, али и одлична прилика да се ујединимо у НАТО јер „НАТО није толико кохезиван, нема хармоније унутар њега – постоје разлике, а Украјина је одлична прилика да се све од тога испод тепиха“.

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА