Најновије

АЛЕКСИЋ О ЦЕПАЊУ НАРОДНЕ СТРАНКЕ: Ово је сада сукоб између мене и Јеремића

Опозиција жестоко подељена.

„Ово што се десило данас на Председништву странке сада се може назвати фронталним сукобом Вука Јеремића и мене, згрожен сам начином на који се руководство Народне странке понашало и жао ми је због тога“, рекао је Мирослав Алексић за Н1.


„Оно што је данас урадило руководство Народне странке не личи на демократску странку која жели да буде другачија од онога што видимо данас у Србији. Осећам се лоше због тога, није ми ни на крај памети могло да се деси, али на крају ће грађани Србије судити свима нама, мени и њима. Шест година сам градио ту странку, борећи се против овог режима, а данас сам доживео нешто веома ружно“, рекао је Алексић.

Он је објаснио и шта се догодило данас на председништву Народне странке.

„Данас нисам могао бити смијењен јер моја смјена није у надлежности Предсједништва странке. То ради скупштина, бира и разрешава председника Извршне одбране, а то није у надлежности Председништва. Председник странке Вук Јеремић урадио је нешто, најблаже речено, необично. Поред дневног реда, разрешио је председника покрајинског одбора за КиМ Жарка Ристића, затим Лазара Пауновића, председника омладине, затим је кооптирао 4 нова члана, а на дневни ред додао и разрешење председника Извршног одбора. Да би се то десило потребна је двотрећинска већина. Само у посебним случајевима то може учинити Председништво. Иначе, то је у надлежности главног одбора“, објаснио је Алексић.

Он је навео да се све догодило јер две трећине свих одбора подржава његову кандидатуру за председника странке.

„Чињеница да комуницирам са чланством и одборима је зато што путујем по Србији. Очигледно је да им је намера да контролишу процес избора председника странке, јер је извршни одбор тај који има могућност да утврђује квоте, распушта одборе и именује нове поверенике. Тиме ће покушати да злоупотребе ту позицију законским форсирањем станарских докумената и на силу да спрече људе који би подржали моју кандидатуру да буду делегати“, рекао је Алексић.

Не треба нам више лидер, потребан нам је систем
Алексић је рекао да је Народна странка настала из његове бивше странке Народног покрета Србије и да је Вуку Јеремићу сугерисао, када му је рекао да жели да се бави политиком у Србији, да не треба да скупља потписе да основати своју странку, али он већ има странку - "ево ти председник, ја ћу бити потпредседник".

Он је додао да је потребно "ујединити снаге, уклонити сујету са стола".

Уколико не буде изабран за председника Народне странке, рекао је да ће даље кораке предузети заједно са одборима из Србије који га подржавају.

Он наводи да постоји јединство у парламенту на нивоу опозиције, због чега су неки можда негодовани, „успевамо да нађемо заједнички језик, што је наговештај и основа будуће велике сарадње опозиционих партија”. .

„Последњих месеци поново смо почели да градимо поверење између опозиције и грађана. Стално сам уз грађане и то се осећа.
То поверење се никако не сме проћердати. Пукао је балон незадовољства у Србији, тиха већина је рекла – доста је“, истиче Алексић одговарајући на питање да ли је сада право време за превирања у Народној странци.

Подсећајући да се ближе избори, он наводи да је план да се од јесени пређе у нову фазу протеста и нада се да ће грађани то подржати.

Он је додао да нам „више не треба лидер, потребан нам је систем“.

Од јесени другачији начин протеста
Он оцењује да је игнорисање захтева грађана од стране власти облик насиља, додајући да ће "на другачији начин стати иза тих тврдњи".

„Морамо да реализујемо ове захтеве како бисмо нормализовали стање у друштву. У септембру ћемо морати да кренемо у кампању и тражићемо подршку грађана“, истиче он.

На питање да ли треба мењати изборне услове, он каже да апсолутно морају, „ови услови су такви да немамо избора”.

„Не живим у илузији да можемо да имамо једнаке услове, али бар минимум, а то је отварање РТС-а и морамо да обезбедимо озбиљну контролу на свим изборним местима“, рекао је он.

О томе да ли опозиционе странке разговарају о будућој изборној коалицији, он каже да о томе још не разговарају, јер су фокусирани на протесте.

„Опозиција у Србији је у најгорој могућој ситуацији у последњих 30 година. У време Милошевића међународна заједница га није подржавала... а данас се опозиција бори и против власти у Србији и против међународне заједнице која их подржава. Данас институције газе све нас, добро је да смо живи као опозиција у оваквим условима“, рекао је он.

Упитан, имајући у виду да је тема данашњег протеста правосуђе и да ће протестна поворка ићи до Палате правде, где ће пензионисани судија Врховног суда Зоран Ивошевић, коме на овај начин поручују обратио се окупљенима, рекао је он
да „пре свега испред Палате шаљу поруку грађанима Србије и запосленима у правосуђу”.

ПУТИН ГА ОКРЕНУО НА ТЕЛЕФОН: Без успеха и реализације нажалост

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА