Најновије

ИСТИНА О УКРАЈИНСКОЈ ЛЕГИЈИ СТРАНАЦА: Аустралијанац проговорио о правом стању

Бивши аустралијски војник, који служи у легији ГУР – војнообавештајном сегменту Украјинске међународне легије – тврди да су и Украјинци и страни добровољци у опасности због неспособности појединих команданата, док се другима прети затвором уколико покушају да оду.

У интервјуу на радију Еј-Би-Си изјавио је да су он и његови саборци изражавали забринутост у вези са ситуацијом и предлагали начине за побољшање руковођења војним дејствима, али да су њихови предлози игнорисани.

"Чињеница је да је то машина за млевење меса. Моји другови су умрли и умиру. Ово је питање живота и смрти које мора одмах да се реши. Овде сам видео ствари које су, из војне перспективе, више него неприхватљиве, уз то штете Украјини", изјавио је војник назван Буш не би ли се заштитио његов идентитет.

Додао је и да неки странци нису плаћени за своју службу, као и да многи специјално обучени Аустралијанци, нпр. они квалификовани да возе оклопна возила 'бушмастер', које је његова држава поклонила Украјини, нису у потпуности искоришћени.

"Изричито нам је наређено да не можемо да користимо ову опрему, њу могу да користе само Украјинци. Немају поверења у нас иако смо обучени", рекао је Буш.

Буш је један од десетина хиљада странаца који су се придружили добровољцима на украјинском фронту, а сада тврди да је систем команде до те мере лош да је постало немогуће обављати чак и једноставне задатке попут пребацивања људи из једне јединице у другу.

За Еј-Би-Си је говорио и адвокат и бивши официр аустралијске војске Глен Коломиц којег су звали бројни легионари што се боре у Украјини тражећи од њега правни савет.

"Говоримо о веома искусним људима, официрима који су већ дуго тамо, а којима се прети затвором јер покушавају да ураде посао како треба", рекао је Коломиц и додао да је логистика Легије толико лоша да неки странци нису плаћени откако су се придружили јединицама.

Поменут је и пример када је члан Легије, висококвалификовани стручњак за сајбер безбедност послат у ровове након што је питао зашто његови људи нису примили плату.

И Буш и Коломиц су сложни у томе да су лоши команданти свеприсутан проблем који има катастрофалне последице – бројни украјински команданти занемарују вештине странаца који су искусни у састављању војних планова по НАТО стандардима.

"Ништа не планирају и само шаљу трупе у борбу, и Украјинце и западњаке. То пак значи да много људи страда а да практично нема ефекта на бојном пољу", прецизирао је Коломиц.

Такође, иако су бројни украјински регрути прошли обуку у међународној војној мисији у Великој Британији, дешавају се невероватне ствари – неискусни војници једне украјинске јединице кренули су у битку пијани, при томе их је украјински командант распоредио на погрешној локацији.

Буш инсистира на томе да је у питању велики проблем који ће утицати на судбину рата.

"Разумем да људи гину у рату. Али постоји разлика између трошења живота и траћења живота", закључио је овај Аустралијанац.

СНИМЦИ СА ФРОНТА: Украјинци америчком касетном муницијом засипају руске положаје у Запорожју, код Доњецка и Бахмута (ВИДЕО)

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА