Најновије

Пад популарности СНС, изнад цензуса Нови ДСС, ССП, Двери, Заветници, СРЦЕ, Еколошки устанак и Народна странка

Српска напредна странка (СНС) налази се на 37 одсто подршке, што је седам одсто мање него на парламентарним изборима 2022. године, показује најновије истраживање Нове српске политичке мисли (НСПМ). Према овом истраживању, низ опозиционих странака налази се између три и четири одсто подршке, што је према Ђорђу Вукадиновићу из НСПМ озбиљан сигнал да без укрупњавања и дубље сарадње, опозиција нема никакве шансе на изборима. Осим тога, истраживање је показало да је 15 одсто бирача за опозицију али не зна за кога, док је 79 одсто испитаника против увођења санкција Русији.

Ово су најинтересантнији резултати најновијег истраживања Нове српске политичке мисли, које је спроведено телефонским путем у јуну, на репрезентативном узорку од 1.100 људи на територији Србије, без Косова и Метохије.

У истраживању су грађани износили ставове око увођења санкција Русији, око уласка у Европску унију, као и томе на који начин би требало решити косовско питање. Сегмент истраживања јавног мњења бавио се и ставовима грађана око тога за кога би гласали на наредним парламентарним изборима.

Када је реч о конкретним резултатима, истраживање је показало да је СНС на 37,2 одсто подршке, што је минималан раст у односу на истраживање у мају. Ипак, странка је наставила са трендом опадање подршке у односу на пре годину дана, будући да је та подршка нижа за шест до седам одсто.

Чак 15 одсто грађана каже да је за опозицију, али да не зна за кога тачно. Што се тиче резултата одређених партија, НСПМ наводи у истраживању да је Нови ДСС на 4,2 одсто, ССП има 4 одсто, Двери 3,9.

Нешто нижи резултат имају Заветници (3,6 одсто), СРЦЕ 3,5, док су 3,4 одсто измерени Народна странка и Еколошки устанак.

Према овим резултатима, испод цензуса су Демократска странка, Социјалдемократска странка, Заједно и Не давимо Београд.

„Опозиција нема шансу без укрупњавања, Вучић одржава СНС због медијске пресије“

Коментаришући резултате истраживања, Ђорђе Вукадиновић из НСПМ каже за Нову да је популарност СНС у озбиљном паду од прошле године, али да је Вучић својим наступима успео да стабилизује даље опадање подршке. Саговорник Нове нема дилему да резултати истраживања потврђују да опозиција нема шансе да угрози режим без укрупњавања, јер је низ партија мало изнад цензуса.

„Вучић вешто манипулише тиме што прича да су они порасли као странка, али не помиње чињеницу да је у односу на пре годину дана забележен пад популарости од скоро седам одсто. Зато Вучић не објављује своје бројке. Са друге стране, чињенице је да је тренд опадања делимично заустављен. Ми смо их у мају ‘пронашли‘ на 36 одсто, а сада су на 37. Дакле, сада смо забележили одређену стабилизације подршке напредњацима, што је резултат више фактора“, објашњава саговорник Вукадиновић.

Наш саговорник тврди да тренд стабилизације подршке плод медијске офанзиве власти у последњих месец дана, која се нарочито рефлектује кроз свакодневне медијске наступе Вучића.

„Медијски наступи су праћени различитим давањима и обећавањима новчаних помоћи различитим друштвеним категоријама допринела је заустављању тренда опадања. Никако не можемо говорити о повратку популарности, већ искључиво примиривању пада популарности највеће партије“, тврди Вукадиновић.

Што се тиче популарности опозиционих партија, истраживање је показало да је чак седам опозиционих странака у распону од 3-4 одсто посто подршке. Нешто испод тога имају Демократска странка, Не давимо Београд и Заједно. Оне, према речима Вукадиновића могу да се надају цензусу. Осим тога, истраживач из Нове српске политички мисли напомиње да је поента оваквог налаза да опозиција не може чека изборе разједињена.

„Уједињење или груписање опозиционих странака на програмским начелима је ургентно. Налази које смо пронашли и које сте видели показују да није логично и рационално чекати изборе у 10 одвојених колона, где ће неке странке остати испод цензуса. Укрупњавање опозиције је императив. Ми имамо и 15 одсто људи који ће гласати за опозицију, али не знају за кога. Они су дефинитивно антирежимски, али далеко је од тог да су они сигурно за опозицију. Део њих можда да види да ли ће се десити укрупњавање, а можда чекају и неког чудотворца“, прича Вукадиновић.

Грађани против увођења санкција Русији, Косово увек испред ЕУ

И ово истраживање потврдило је и раније налазе да су грађани Србије против увођења санкција Русији. Према јунском истраживању НСПМ, чак 79 одсто популације противи се увођењу рестриктивних мера према Москви. Што се тиче питања да ли би подржали улазак Србије у ЕУ уколико би услов био признање Косова, против таквог решања је 77 одсто испитаника.

„Два до три одсто повећан је број људи који би увели санкције Русији, али је и даље велики проценат који је против. Мало је порасла и подршка уласку у ЕУ, као и у НАТО. Ти проценти нису велики. То сам назвао благим порастом евроатлантских параметара, при чему треба имати на уму да је даље присутно проруско и антинато расположење“, закључује Вукадиновић.

Од Путиновог плана за „Вагнеровце“ дрхтаће Запад – Ахилова пета НАТО

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА