Најновије

АМЕРИ ЈАВЉАЈУ! Украјинци крећу у пресудну битку, гореће цео фронт

„Украјинци немају успеха ни на једном делу фронта. Губици Русије су десет пута мањи. Током борби уништено је 60 одсто украјинске војне технике, тврди Владимир Путин

Оружане снаге Украјине започеле су „главни удар“ у дуго припреманој  противофанзиви против руских војних јединица. Кијев је упутио на фронт хиљаде војника који су претходно били држани у резерви, пише амерички „Њујорк тајмса“, позивајући се на анонимне изворе.

Сломили украјински напад, па у пробили фронт у контраудару (МАПА)

„Украјински званичници рекли су америчким савезницима да ће проширене украјинске снаге покушати да напредују на југ кроз руска минска поља и друга утврђења према граду Токмак. А, ако успеју наставиће ка Мелитопољу, наводи амерички лист, цитирајући двојицу анонимних службеника из Пентагона.

Војници који су кренули у ову акцију добро су обучени и опремљени западном техником, наводи се у извештају.

Украјина је ангажовала више снага на југоистоку земље, што је знак да је Кијев идентификовао потенцијалне слабости у руским одбрамбеним линијама, изјавила су два америчка званичника за Си-Ен-Ен.

Чини се да је притисак донео неке резултате. Украјинске јединице успеле су да пробију неке елементе руских одбрамбених линија на југоистоку, рекао је амерички званичник, а резервне јединице су ушле да искористе ту прилику.

Руски војни званичник признао је да су украјинске снаге у среду успеле да се „углаве“ у три дела прве линије одбране Русије на линији фронта у Запорожју.

 „Други талас украјинске контраофанзиве је почео“ на Запорошком фронту, рекао је Владимир Рогов, члан руске војно-цивилне администрације у региону.

„Њујорк тајмс” такође цитира изјаве украјинских официја који су тврдили да  „стално потискују руске трупе назад“. Међутим, њихов напредак је био „успорен, без већих помака. Успорила су их минска поља, а украјински војници тврде да су највећа препрека руска артиљерија и ваздушни удари.

Руске снаге напредују у правцу Купјанска(МАПА)

Извештај се поклапа са саопштењем руског Министарства одбране, у коме се наводи да је украјинска војска покренула „масовни“ напад са три батаљона уз подршку тенкова.

Руске снаге су одбиле напад, спречавајући кијевске јединице да пробију своје одбрамбене линије у близини села Орехов у Запорошкој области. Министарство је додало да је Украјина у борби изгубила 22 тенка, десет борбених возила пешадије и више од 100 војника.

Руске трупе су такође одбиле напад на село Работино и употребиле су ваздушне нападе и артиљерију да разбију украјинске јединице у близини Мале Токмачке и Јаблокова.

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да украјинске снаге немају успеха ни на једном подручју сукоба

" Сви покушаји контраофанзиве су пропали, непријатељ је заустављен уз велике губитке", казао је Путин и прецизирао да је само током јучерашњих борби у запорошком правцу Украјина је претрпела велике губитке у људству, да убијено је више од 200 људи.

„Губици Русије су десет пута мањи. Током борби уништено је 60 одсто технике Оружаних снага Украјине, а 40 одсто је уништила руска авијација", прецизирао је Владимир Путин.

ОВО ЈЕ КРАЈ: Испливао тајни документ немачке обавештајне службе војни лидери фрустрирани стањем на фронту у Украјини

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА