Најновије

НОВА МИНИСТАРКА - СТАРИ ПРОБЛЕМИ: "3. маја је у образовном систему Србије звонило за узбуну и још звони"

Полагањем заклетве пред посланицима у Скупштини Србије Славица Ђукић Дејановић званично је преузела функцију првог човека образовног система у Србији. Представници просветних синдиката кажу да нову министарку просвете чекају стари и нагомилани проблеми. Весна Јеротијевић из Уније синдиката просветних радника Србије наводи да је током лета мало шта урађено у просвети и да ће школска година стартовати неспремно.

ОШ Владислав Рибникар (Фото: Јутјуб)

Ђукић Дејановић функцију је преузела од Ђорђа Милићевића који је од почетка јуна вршилац дужности министра просвете, након што је Бранко Ружић поднео оставку после масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару.

Пред новом министарком неће бити лак задатак, јер су нагомилани бројни проблеми у образовном систему - вршњачко насиље, незадовољство просветних радника положајем и платама, али и да реши дилему шта ће бити са државном матуром. Много тога је обећано, а није реализовано. Просветарима је обећано да ће додатак за разредно старешинство бити повећан са четири на седам одсто, као и да ће у школама бити већи број стручних сарадника. Изостала је реализација.

Пред новим министром је да гаси бројне пожаре, који су се посебно разбуктали 3. маја, када се, први пут у историји Србије, догодило масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" где је дечак (13) убио девет ученика и чувара школе и ранио шест особа. Образовним системом незадовољни су сви - наставници, ђаци, родитељи.

Просветни синдикати, академска заједница и удружења грађана упутили су недавно отворено писмо Влади Србије и Министарству просвете у коме наводе да је питање како ће почети и као ће се одвијати наредна школска година. Апелују да јавност што пре буде обавештена шта ће бити учињено да просветним радницима буде омогућенено достојанствен положај, а родитељи ослобођени брига за безбедност деце у школама.   

Јеротијевић: Просвета у в.д. стању

Весна Јеротијевић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да је просвета у в.д. стању, а да ће нову министарку просвете сачекати стари проблеми. Она каже да је током лета мало шта урађено у просвети и да се нова школска година дочекује неспремно.

"Од догађаја у Трстенику сугеришемо и захтевамо измене и допуне закона о образовању, да се смање административни процеси у школи, да дисциплински поступци брже иду, да се обједини база података и боље повежу школе, центри за социјални рад, полиција. Тражили смо квалитетније наставне планове и програме, већи број стручних сарадника, повећање додатка за разредне старешине у новом плану о финансирању. Све то је и даље на чекању. Новог министра просвете чекају  стари проблеми у образовном систему", рекла је Јеротијевић.

Kако каже 3. маја је у образовном систему Србије звонило за узбуну и "још звони". 

"Имамо најаву да ће од 1. септембра све да се одвија уобичајено. Таква најава није озбиљна и одговорна. Kрајње време да се прекине пракса управљања путем дописа, то наставнике своди на пуке извршиоце, а ученике на пасивне посматраче. Нама је хитно потребан квалитетан наставни програм, квалитетан кадар, боља организација и умрежавање свих актера који учествују у образовном процесу од ученика до локалне заједнице", навела је Јеротијевић.

Додаје да у просвети дуго траје в.д. стање, да је школска година на прагу, а да ништа конкретно није урађено, никакве конкретне мере нису предузете. 

Павловић: Питањима квалитета образовања

Проф. Драгица Павловић Бабић са Филозофског факултета каже да је очекивано и добро што је нова министарка у свом првом обраћању јавности најавила више стручних сарадника у школама - психолога и педагога.

"О томе говоримо посаледња два месеца. Питамо се шта може да се уради да се поправи атмосфера у школама како би се сви осећали безбедно и сигурно. Важно је да се стави у фокус квалитет образовања, да имамо школу која је посвећена образовању као вредности. Ми смо последњих година имали администрирање образовањем. Сви дописи који су долазили из Министарства просвете су се односили на административне мере- када се иде у школу, колико траје године. Време је да се вратимо питањима квалитета образовања", рекла је Павловић за Јуроњуз Србија.

Додаје да је одлична вест која се могла чути у првом обраћању министарке да ће школе и наставници добити већу аутономију. Наводи да је у образовном систаму управљање данас централизовано, све долази са врха.

"Уколико има било каквих наговештаја веће аутономије за школе и наставнике то би за мене била одлична вест", рекла је она.

Извор: Јуроњуз Србије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА