Најновије

ДУПЛИ ШАМАР КИЈЕВУ И ВАШИНГТОНУ: Две земље у истом дану одбиле да испоруче оружје Украјини

Египат се опире позивима америчке владе да испоручи оружје Украјини, пише The Wall Street Journal, позивајући се на изворе.

Калашњиков (Фото: Pixabay)

У чланку се напомиње да је Каиро на почетку украјинског сукоба наводно планирао да пошаље ракете Русији, али је одустао од ових планова почетком ове године под притиском Вашингтона. Истовремено, аутори чланка не дају никакве доказе за ову информацију.

Амерички званичници, укључујући министра одбране Лојда Остина, затражили су од Египта да уместо тога Кијеву испоручи оружје у настојању да помогне украјинској влади да превазиђе недостатак муниције.

Сада Каиро, како напомињу аутори, мора да се одупре захтевима Вашингтона да пошаље оружје у Кијев.

„Након што је пристао да не шаље оружје Русији, Египат се сада опире захтевима високих америчких званичника да га пошаљу у Украјину, кажу египатски и амерички званичници, што кочи напоре Бајденове администрације да направи оружје за украјинску контраофанзиву.

Како су за лист рекли високи извори из Египта, Каиро не планира да шаље оружје Украјини.

Истог дана у Мађарској је објављена изјава о  неспремностз да преиспитају одбијање испоруке оружја Кијеву и њихов однос према украјинској кризи у целини. Мађарска влада је наговестила да Будимпешта не жели да буде укључена у сукоб.

Они су такође истакли да западни партнери Будимпеште у последње време појачавају дипломатски и политички притисак на Мађарску из различитих разлога, између осталог и због става Будимпеште о интеракцији са Москвом. Одбијање Мађарске да испоручи оружје и обезбеди територију за његов транзит се у западним медијима често представља као проруски став. Истовремено, мађарска влада је нагласила да та земља приступа дијалогу са Руском Федерацијом из прагматичних разлога.

О ситуацији у Нигеру прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА