Најновије

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ СЕ НАСТАВЉА: Грађани поново на улицама

Нови, 15. по реду, протест „Србија против насиља” одржава се ове суботе у Београду, где је послата још једном порука власти да испуни захтеве. Окупили су се грађани испред Народне скупштине, да би, након обраћања говорника, нешто после 20 часова, кренули у протестну шетњу до Владе Србије.

Протест је, баш као што је то случај из суботе у суботу, почео у 19 часова, када је блокиран саобраћај испред Народне скупштине.

Окупљени су, како је време пролазило, све више пунили плато испред Скупштине, притом носивши транспаренте, на којима је писао „Насиље је када систем не ради за народ“, „РТС, Пинк и Хепи праве дивље друштво“, „Наша борба је за демократију“...

Протест је почео обраћањем Смиљане Бањца, спортског коментатора и новинара, а током говора је позвао окупљене да одрже минут ћутања свим убијеним женама, не само у Србији, већ на комплетном Западном Балкану, подсетивши на трагедију која се у петак догодила у Градачцу.

- Желимо да живимо у земљи без насиља, желимо да не стрепимо пред почетак нове школске године. За ових 15 недеља свега је било, само не оно што смо тражили. Свака недеља нас је подсетила зашто не смемо да одустанемо. Видели смо све проблеме у малој средини, а то је реч са Бачком Паланком - рекао је Бањац и додао:

- Извињавамо се онима који би се правили као да се ништа није догодило, али немају право да траже да се понашамо као да се ништа није догодило и да људи не траже одговорност. Ту се пре свега мисли на председника општине Бачка Паланка. Нико нема право да нам тражи да ћутимо на насиље и прихватимо га као нормално, па да се онда питамо које је дете следеће. Због свега тога нећемо ћутати и нећемо одустати - истакао је Смиљан Бањац.

Присутнима се са бине обратила и Душица Сремчевић, жена која је устала против насиља од стране бившег супруга М. Б. из Краљева.

- Ја сам овде, јер браним свој живот. Нико ме није чуо, па сам морала да поделим апел на друштвеним мрежама. Да нису људи који су поделили моју објаву, и новинара који су писали, ја бих данас био само број - изјавила је, између осталог, Сремчевић.

Организатори су саопштили да ће се, после окупљања грађана испред Парламента, кренути у протестну шетњу до Владе Србије. Фокус овог протеста биће вербално и институционално насиље у Бачкој Паланци где су две особе погинуле од необезбеђених електрокаблова после олује.

Напоменимо и то, захтеви су исти као и претходних недеља, а то су смене министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа БИА Александра Вулина. Захтевају се и смене у РЕМ, као и у руководству РТС-а, укидање ријалити програма, одузимање националних фреквенција Пинку и Хепију, али и гашење штампаних медија који промовишу насиље и мржњу.

РУСИ ЗАУЗИМАЈУ СТРАШНЕ ПОЗИЦИЈЕ - ПРЕСЕЦАЈУ ДОТОК: Украјинска армија "одсечена" од дистрибуције оружја

Извор: Директно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА