Најновије

ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА! Украјинци дају до 10.000 долара да не оду на фронт

Хиљаде Украјинаца успело је да избегне регрутацију захваљујући разним шемама у корумпираном систему, пише лист

Хиљаде Украјинаца дало је огромне суме новца како би избегли регрутацију и слање на фронт, пише "Фајненшел тајмс".

Вест о подмићивању стигла је у тренутку када је украјински председник Владимир Зеленски покренуо масовну војну чистку, отпуштајући све регионалне службенике за регрутацију и указујући на вишеструке корупционашке скандале који потресају земљу. Према плану Кијева, званичнике за регрутацију требало би да замене војни ветерани.

Током сукоба који је у току, хиљаде Украјинаца је успело да избегне регрутације кроз различите шеме у украјинској култури корупције. Кијев је забранио мушкарцима старости између 18 и 60 година да напусте земљу када је први пут увео ванредно стање у фебруару 2022. године, али је тај потез само подстакао више коруптивних пракси. Једна од најпопуларнијих опција била је једноставно куповина медицинских докумената за изузеће у просеку за око 6.000 долара, известио је "Фајненшел тајмс", позивајући се на налазе истраге о корупцији коју су спровеле украјинских власти.

Хиљаде украјинских мушкараца такође је покушало да напусти земљу илегално, при чему је око 13.600 ухваћено у близини граничних прелаза и још 6.100 ухапшено на контролним пунктовима са лажним папирима, додаје "Фајненшел тајмс", позивајући се на најновије званичне податке.

ПОТПУНИ ХАОС - РУСИ ГАЗЕ И ОСВАЈАЈУ: Украјинска армија и плаћеници...

Испоставило се да је шеф регионалног центра за регрутацију у Одеси Јевгениј Борисов, који је ухапшен прошлог месеца, један од "највреднијих" функционера умешаних у примање мита. Званичник је сада осумњичен да је сакупио више од 5 милиона долара мита, наплаћујући од 2.000 до 10.000 долара по особи за различите 'опције' избегавања регрутације. Верује се да је Борисов користио незаконито стечени новац за финансирање отменог начина живота, а његова породица је прошлог децембра купила вилу вредну 4,2 милиона евра у Шпанији, као и другу луксузну имовину, према украјинским истражитељима.

Осим текућих скандала, украјински покушаји привлачења нових бораца такође су угрожени насилним поступцима службеника за регрутацију, о чему сведоче бројни снимци који су осванули на интернету.

На више видео снимака се види како официри за регрутацију јуре људе по улицама како би им дали обавештење о регрутацији, насилно притварајући, па чак и пребијајући будуће војнике. Многи од ових регрута су наводно убијени на линији фронта само неколико дана након што су на такав начин "регрутовани".

ВУЧИЋ ОДБРУСИО ЏЕНДЕР ИДЕОЛОЗИМА: Неће моћи!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА