Најновије

Више од 9.000 цивила погинуло, а више од 16.000 рањено у рату у Украјини

Канцеларија Високог комесара УН за људска права потврдила је смрт 9.444, од чега 545 деце, и рањавање 16.940 цивила, од чега 1.156 деце у Украјини у вези са руском инвазијом у периоду од 24. фебруара 2022. до 13. августа 2023. године.

Из УН је наглашено да је стварни број мртвих много већи јер постоје кашњења у пријему информација са неких места где се воде интензивне борбе, а многи извештаји тек треба да буду потврђени, преноси Радио слободна Европа.

''То се, на пример, односи на насеља Маријупољ (Доњецка област), Лисичанск, Попасну и Северодоњецк (Луганска област), где је, према извештајима, било бројних случајева смрти или рањавања цивила'', наводи се у извешрају УН.

Украјинско тужилаштво је почетком августа саопштило да има потврду о смрти 10.749 цивила и рањавању 15.599 као последица рата и додало да су те бројке ''само врх леденог брега: када деокупирамо наше територије, број ће се повећати вишеструко''.

Средином јула, украјински генерални тужилац Андриј Костин саопштио је да је више од 50 руских војника осуђено на украјинским судовима за злочине почињене у Украјини, а према подацима Генералног тужилаштва, у Украјини је тренутно регистровано 98.100 злочина агресије и ратних злочина, од којих је више од 95.000 по члану о кршењу закона и обичаја ратовања.

КАКВА КОФА ХЛАДНЕ ВОДЕ - Русија подржава улазак Украјине у НАТО, Руси ће заузети Кијев у преводу?

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА