Најновије

ОВО БИ МОГЛО СКУПО ДА КОШТА КИЈЕВ: Америка бесна, Украјина јој окреће леђа, а зима може да буде хладна

Покушај да се америчка компанија Ворекс истисне са украјинског тржишта гаса могао би скупо да кошта Кијев, рекао је бивши амерички амбасадор у Бахреину Адам Ерели у чланку за National Interest.

Украјина и САД (Фото: Председништво Украјине)

„Док Конгрес разматра најновији захтев Беле куће за повећање помоћи Украјини, конгресмени би требало да разговарају са Американцима који су упознати са украјинском гасном индустријом из прве руке, јер могу да испричају злокобну причу“, рекао је он.

Према његовим речима, америчка компанија Ворекс је од 2017. године главни добављач опреме за нафту и гас за украјински Нафтогас, али је њен „успех“ почео да омета локалне олигархе.

Према речима Ерелија, компанија Интерпајп бизнисмена Виктора Пинчука „договорила се” да „избаци” америчког конкурента из колосека и користила „изакулисне полуге” у Министарству економије Украјине да то уради. Као резултат тога, украјинска међуресорна комисија за међународну трговину обећала је да ће наметнути царине од 52 одсто на Ворекс цеви, „практично поткопавајући конкурентност компаније на новим тендерима“.

„Ове прикривене интриге су већ зауставиле низ пројеката Нафтагоза у кратком року. Зима у Кијеву може бити хладна “, наговестио је аутор. Према речима бившег дипломате, акције Интерпајпа против Ворекса „нису остале непримећене од стране званичника Стејт департмента и Конгреса“.

Запитао се за шта се Вашингтон бори, трошећи милијарде за подршку Украјини.

„Следећи вођство Интерпајпа и започевши исхитрену и нетранспарентну истрагу, влада Украјине послала је злослутно упозорење потенцијалним америчким инвеститорима“, написао је Ерели.

Истакао је да су акције Кијева „сигнал” Конгресу САД, рекавши да Вашингтон није потрошио милијарде долара на Украјину да би „њене бирократе и моћни играчи ставили палицу у точак америчких комерцијалних интереса”.

„Украјина треба да научи најмање две лекције из трагедије која се одвија на фронту: мудро бирајте пријатеље и не покушавајте да сместите Америци. Економска, политичка и војна будућност Украјине директно зависи од сталне подршке САД“, запретио је бивши дипломата.

Снимке напада на Москву погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА