Најновије

РУСИЈА ИЗЛАЗИ? Да ли нас чека велеобрт

Москва би могла да откаже ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања како би била у рангу са САД, пише Комерсант.

Елементи унутар руске владе наводно заговарају повлачење ратификације Москве Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ), међународног споразума о обустави свих тестова нуклеарног оружја. Документ из 1996. никада није ступио на снагу јер га неке земље, укључујући САД, нису ратификовале.

Предложени потез за повлачење ратификације био би пре симболичан него практичан, чиме би став Русије у вези са ЦТБТ-ом био исти као и став САД, наводи пословни дневник Комерсант, који је известио о разматрањима у четвртак. Дискусија је у раној фази, такође је саопштено.

Споразум је у среду споменула Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова. Током недељног брифинга за медије, Захарова је додала да се у суботу обележава 60. годишњица Споразума о делимичној забрани тестирања.

Тим споразумом су забрањене све нуклеарне пробе осим оних које се врше под земљом. Захарова је подсетила медије да је покушај проширења забране 1996. године пропао и за то окривила „деструктивне и неодговорне акције” САД.

Трампова Бела кућа је 2018.одбила да се ратификује ЦТБТ у ажурирање нуклеарног става САД. Његов наследник Џо Бајден је формално преокренуо ту политику. Ревизија из 2022. изразила је посвећеност стављању споразума на снагу. Експерти сматрају, међутим, да Бела кућа вероватно неће добити потребне гласове у Конгресу да испуни ово обећање.

Вашингтон није једина заинтересована страна која стоји на путу ЦТБТ. Уговор треба да подрже 44 земље које су 1996. имале нуклеарне реакторе и које су те године учествовале на Конференцији о разоружању. Индија, Пакистан и Северна Кореја уопште нису потписали споразум, док га Кина, Египат, Иран и Израел нису ратификовали, попут САД.

САД су извеле свој најновији нуклеарни тест 1992. године, док је Русија, односно тадашњи Совјетски Савез, урадила исто 1990. Руски председник Владимир Путин изразио је забринутост да ће Вашингтон обновити тестирање усред модернизације својих нуклеарних залиха и упозорио је да Москва би као одговор укинула свој де фацкто мораторијум.

„Нико не треба да има опасну илузију да се стратешки паритет може уништити“, изјавио је руски лидер током уводног говора у фебруару.

KOНАШЕНКОВ ИЗАШАО СА ДЕТАЉНИМ ЦИФРАМА: Ово су украјински губици од...

Извор: Восток.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА