Најновије

БЕБИ - БУМ У ГРАЧАНИЦИ: Рођено 29 беба више него у истом периоду прошле године

Позитивни тренд ће се настави, судећи по броју трудница које долазе на претпорођајне контроле, указују српски лекари са Косова и Метохије

У Грачаници је у протеклих 12 месеци рођено 29 беба више него у односу на исти период прошле године, па се тако сада свакодневно у дечјем боксу налази по шест-седам новорођенчади, поносно је истакао професор др Ненад Шуловић за "Косово онлајн".

Само у последњих 13 дана на Гинеколошко-акушерској клиници у Грачаници урађен је 21 порођај.

"Имамо чиме да се поносимо. У последњих 20 до 25 дана имали смо у континуитету по шест или седам беба у дечјем боксу и имали смо хор новорођенчади, где је здрав плач нама велики подстрек за даљи рад. У односу на исти период прошле године, крај августа, имали смо око 163 порођаја, данас, са данашњим даном, имамо 192", рекао је др Шуловић.

Породиље и новорођенчади су у добром здравственом стању, истиче Шуловић, а раст броја порођаја очекује се и у наредном периоду.

"Вероватно ће овакав тренд да се настави, судећи по броју трудница које долазе на претпорођајне контроле, а који се последњих дана креће између 10 и 15, али како пролази време, тако стижу и нове труднице које захтевају у последњем месецу мало већу контролу", објашбњава доктор.

Пораст броја новорођене српске деце на КиМ значи да упркос целокупној политичкој ситуацији, породице настављају и планирају живот на својим огњиштима, истиче доктор Шуловић, али ни само то.

"То нам говори да заједно са нама и Република Србија, преко Канцеларије за КиМ, са својим подстицајним средствима брине и мисли о овом подручју. Пошто смо задовољни, морамо мало да истакнемо и себе, Грачаница је регионални центар Косова, нарочито енклава јужно од Ибра. Република Србија може да се похвали тиме да њена залагања ми оправдавамо како треба", нагласио је Шуловић.

Милена Ковачевић из Штрпца је пре само неколико дана добила треће дете, дечака Богдана. Прерано је говорити о четвртом детету, каже она, али поручује да ће живот градити у месту где су рођени.

"Овде сам од понедељка. У понедељак се завршио порођај царским резом, али хвала Богу, и беба и ја смо добро. Овде се осећамо веома пријатно. Особље је изузетно добро, а да не причам о докторима који су стручњаци, који свој посао раде јако добро. Ово је наше треће дете и планирамо да останемо овде, на Косову", рекла је Ковачевић.

Према речима доктора Шуловића, Гинеколошко-акушерска клиника у Грачаници не збрињава само физиолошке, већ и трудноће високог ризика што је за многе будуће мајке изузетно важно.

ЈЕДАН ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ АМЕРИЧКИХ ПУКОВНИКА: Запад хоће да Кијев пропада, да им Руси руше све живо

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА