Најновије

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРОМЕНЕ У СРБИЈИ: У школама одзвонило папучама, шортсевима и мини-сукњама

Ђаци се враћају у клупе. Звони за почетак школске године. Одзвонило је летњем распусту. А да не буде дилеме да ли су ученици кренули у школу, на плажу или у вечерњи излазак одзвонило је и – голим стомацима, мини-сукњама, мајицама на бретеле, блузицама с повећим деколтеом, прекратким хаљиницама „без леђа”, шортсевима, бермудама, исцепаном џинсу, папучама, платформама, штиклама, прејакој шминки...

Томе није место у учионици. Не инсистира се да ђаци носе школске униформе. Али, школа није и не треба да буде ни модна писта. Образовање није и не треба да личи на ријалити програм. Ученици на наставу треба да долазе пристојно обучени, не као старлете или навијачи, а то важи и за просветне раднике и за родитеље ђака. И то није новина. Одавно је предвиђено правилима понашања и кодексом одевања које има свака школа, а многе их јасно истичу: на улазним вратима, паноу у холу, школском сајту, чак их деле ученицима и родитељима на почетку школске године.

Међутим, кад је то истакла Тринаеста београдска гимназија, као да је учинила нешто што никад ниједна није урадила пре, судећи по непрегледном низу коментара заинтересоване масе онлајн. Дебата траје и не престаје. Док се једни одушевљавају, други се згражавају, а трећи забављају – праве и деле шаљиве илустрације и карикатуре на, очито, неодољиву тему. Руководство Тринаесте гимназије замолило је ученике да „поведу рачуна о забранама које се односе на облачење”. На школском сајту прецизирано је да су забрањене: кратке панталоне и бермуде, тренерке, мајице с бретелама, капуљаче, кратке мајице које откривају стомак и хеланке.

У случају да гимназијалци дођу у школу непристојно одевени, биће опоменути, а после две опомене биће им умањена оцена из владања, обавештени су ђаци. Слична правила важе у многим школама, на пример престоничким гимназијама Осмој, Десетој, Четрнаестој, Медицинској школи „Београд”, Првој економској, Школи за негу лепоте, као и у новосадским гимназијама „Јован Јовановић Змај” и „Исидора Секулић”, такође у Гимназији у Ивањици…

 Кодекс понашања одувек постоји и подразумева да се у школу долази пристојно одевен, само су прилике такве да се то сад мора и нагласити, али то је попримило неке неочекиване димензије. Поента је да деца долазе пристојно одевена у школу, ништа друго. Имамо фину, паметну, амбициозну, културну децу, која због тога што се превише лежерно облаче делују као нека чудна група у тренеркама. Они кажу да им је у томе комотно, али то не може бити једини критеријум, нису кренули на стадион, ни на тренинг. А ако је једини критеријум да се осећамо комфорно, сутра ће неко да дође огрнут пешкиром јер иде после на Аду Циганлију, неке границе морају да постоје. Није довољно што су млади, лепи и паметни. Још ћемо разговарати с Ученичким парламентом и Саветом родитеља, али за сада је идеја да ко буде долазио непримерено обучен, буде двапут упозорен, а након тога да се смањи оцена из владања – каже за „Политику” Бојан Вучковић, директор Тринаесте београдске гимназије.

Улогу „модног полицајца” у школама углавном деле сви просветни радници, а неки директори су већ били принуђени да и родитеље крајње непристојно обучене врате са школског прага.

– Дошла је мајка у шортсу, нисам хтела да разговарам с њом док се не пресвуче. И ђаци и родитељи и запослени морају да поштују школу као институцију. Не знам како родитеље није срамота да дођу у школу обучени као да су кренули на плажу. Не може ученица на часу да буде оскудно одевена, у гардероби која више открива него што покрива. Који ће дечак у тој учионици да прати наставу? Како ћемо остварити циљеве образовања и васпитања ако дозволимо да девојчице долазе у минићима. Оне воле да изгледају изазовно, то јесте очекивано у том узрасту, али није у духу образовања. Зашто дечаци да не носе капе и капуљаче, зато што су се у установама културе и образовања одувек скидали шешири – дочарава за наш лист Ирена Брајевић, директорка Осме београдске гимназије.

Оној мами у шортсу није могла да упише неоправдани изостанак, што у овој гимназији, као и у већини школа, следује ученицима уколико дођу непристојно обучени на наставу, па их професори пошаљу кући да се пресвуку.

– Ко се не придржава правила, буде удаљен с наставе и послат кући да се адекватно обуче, а тај изостанак се евидентира као неоправдан. У том случају ја, као директор, или мој помоћник позивамо и обавештавамо родитеље да им објаснимо зашто дете шаљемо кући. Међу нашим ђацима 90 одсто су ученице, и када долазе у школу, не треба да скрећу пажњу околине провокативним одевањем, што нарочито наглашавамо родитељима – разјаснио је за „Политику” Месуд Чустовић, директор Школе за негу лепоте.

Ђаци школе којом руководи, прилично се придржавају правила лепог понашања и одевања. А она налажу да одећа ученика мора да покрива стомак и рамена и не сме да буде провидна. Не толеришу се ни кратке панталоне ни шортсеви. Не може се долазити на часове у мајици с бретелама или непримереним деколтеом. Ни овде мини-сукње нису дозвољене, нити обућа с непримерено високим штиклама или платформом, ни папуче ни јапанке.

– Није дозвољено ношење капа, капуљача, качкета и наочара за сунце у школи. Неприкладне су и поцепане фармерице, е то правило ђаци покушавају да избегну, али им нећемо дозволити. Не дозвољавамо ни хеланке, осим ако се преко њих носи дужа мајица, туника, џемпер или хаљина. Нарочито истичемо и да се не може долазити у школу у одећи с навијачким обележјима и увредљивим натписима или сликама – наглашава Чустовић.

Апел Министарства просвете

Уважавајући најбољи интерес ученика Основне школе „Владислав Рибникар”, али и школа у Младеновцу и Смедереву које су погођене мајским трагедијама, Министарство просвете апелује да медији првог дана нове школске године не фотографишу и не снимају ђаке ових школа.

– Молимо медије за разумевање и подршку како би се избегла ретрауматизација ученика који су сведочили трагичним догађајима. На овај начин олакшаћете ученицима ових школа и дати им простор за миран почетак нове школске године. Интерес деце, као и њихов психолошки, емотивни, социјални и физички развој свима треба да буду приоритет и изнад других интереса – наводи се у апелу.

ЧАЧКАЈУ МЕЧКУ! Пољски војни хеликоптер повредио државну границу Белорусије

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА