Најновије

НАПЕТО НА АРКТИКУ: Русија најавила превентивне мере против САД и НАТО

Русија ће на јачање војног потенцијала НАТО-а на Арктику одговорити низом мера, укључујући превентивне мере, рекао је за РИА Новости амбасадор за посебне послове Министарства спољних послова Русије Николај Корчунов.

Арктик (Фото: Министарство одбране Русије)

„Курс јачања војног потенцијала НАТО-а у овом региону, укључујући улазак Финске у алијансу и планирано укључивање Шведске у њу, указује на преовлађивање сценарија у НАТО-у да ће моћи да осигура сопствену безбедност у северним географским ширинама на штету безбедности других земаља“, рекао је он.

Дипломата је констатовао повећану војно-политичку напетост на Арктику због неконструктивне линије САД и њених савезника, посебно у контексту руске специјалне операције у Украјини.

Москва ће, упозорио је Корчунов, одговорити на ове изазове и претње „скупом неопходних мера, укључујући и превентивне, које произилазе из задатака“ које је Владимир Путин зацртао у оквиру Концепта спољне политике, као и Стратегије развоја Руске арктичке зоне.

Према његовим речима, Москва ће са своје стране наставити да промовише међусобно поверење на Арктику у интересу обезбеђења стабилности, конструктивне сарадње и дијалога.

Финска и Шведска су, због догађаја у Украјини у мају 2022. године, поднеле захтеве за улазак у НАТО. Финска је 4. априла постала 31. чланица Алијансе. Шведска апликација још увек није добила коначно одобрење Мађарске и Турске.

Шведска се, као чланица Европске уније, договорила у преговорима са турским председником Тајипом Ердоганом, у замену за ратификацију апликације, да помогне у интензивирању процеса приступања Анкаре ЕУ. Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да питања уласка Шведске у алијансу и уласка Турске у Европску унију „нису међусобно повезана“.

Узнемирујући снимак са украјинског фронта можете да погледате ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА