Најновије

ПОНОВО СЕ УВОДЕ МЕРЕ ПРОТИВ КОРОНЕ? Радна група препоручује маске и вакцинацију

Број заражених коронавирусом у последње три недеље је утростручен, а иако су бројке још увек занемарљиве у односу на ранији период, Радна група за ковид, која је наследник кризног штаба, данас је донела препоруке за поступање у условима пандемије.

Пандемија (Фото: Јутјуб)

У недељи када је у Србији потврђена нова подваријанта омикрона ЕГ.5 названа Ерис, коронавирус  је утврђен код 1.529 особа, међу 7.437 тестираних. Докторка Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око" изјавила је јуче за РТС да је мало забрињавајуће то што је од не тако великог броја узорака око 20 процената позитивно.

Само недељу дана пре регистрована су 964 заражена, док је у последњој седмици августа пријављено 686 ковид позитивних. Наредни пресек, који сада Министарство даје сваких седам дана, биће објављен у четвртак, 21. септембра.

Препоруке радне групе

Због убрзаног раста броја заражених у последње три недеље данас је заседала радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 и донела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

Тако је на нивоу примарне здравствене заштите обавезно тестирање на ковид свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције, али и тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама.

Истакнут је и значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.
Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Kако је саопштено након састанка, на нивоу болничких установа неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама. Такође је неопходно тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење.

Упркос повећању броја заражених у последње три недеље Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење болничких капацитета.

Одлуку о забрани посета болнице доносе појединачно

У саопштењу се наводи и да су Kомисије за превенцију болничких инфекција дужне да прате епидемиолошку ситуацију у здравственим установама и доносе одлуку о евентуалној забрани посета у болницама.

Од петка су забрањене посете на Институту за онкологију где је заражено око 40 пацијената и десетак запослених.

Пацијенти са Института за онкологију смештени су и наставиће да примају терапију у новој дневној болници, у простору некадашње библиотеке. Директор Института за онкологију Милан Жегарац очекује се да ће бити отворен и други део нове дневне болнице чиме ће се добити простор за још пацијената.

У овој здравственој установи поново је обавезно ношење заштитиних маски као и негативан ПЦР тест не старији од 72 за пацијенте који чекају оперативни захват. 

Препоруке за наставак вакцинације

У саопштењу Батута након састанка Радне групе за ковид наводи се и да се вакцинација против ковида 19 спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против ковида 19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција.

Извор: Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА