Најновије

ОГЛАСИЛА СЕ МОСКВА: У плану разговор Путина и Пашињана, не прихватамо оптужбе из Јерменије

Портпарол Кремља данас се огласио поводом ситуације у Нагорно-Карабаху и још једном пренео став Москве.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков открио је данас да ће председник Русије Владимир Путин разговарати са премијером Јерменије Николом Пашињаном о новонасталој ситуацији у зони Нагорно-Карабаха, те да Кремљ тренутно чека почетак преговора на ту тему. 

Песков је додао да, за сада, нису планирани разговори са Азербејџаном, али, уколико то буде било потребно, Москва ће бити спремна и на такве разговоре. 

Москва, такође, категорички поручује да Русија нема никакве обавезе према Нагорно-Карабаху, односно, да оно што је јуче поручио секретар Савета безбедности Јерменије није тачно.

Јерменија је, подсетимо, саопштила да Русија има обавезу да штити Нагорно-Карабах, али да то не чини. 

Кремљ данас подсећа да Русија није у обавези да штити Нагорно-Карабах, да су такве тврдње без основе и да их не прихвата на свој рачун, посебно ако се узме у обзир да је премијер Јерменије Пашињан ове године сам признао да је Нагорно-Карабах територија која припада Азербејџану.

"Де јуре реч је о акцијама Републике Азербејџан на својој територији", истиче Москва.

Контакти, како каже даље Песков, и са Бакуом и са Јереваном се настављају, а Јерменија и даље остаје битан партнер и савезник Руске Федерације. 

Путин ће дочекати Ванг Јиа у Санкт Петербургу

Говорећи о односима са Кином, портпарол Кремља изјавио је да ће руски лидер лично дочекати истакнутог кинеског дипломату Ванг Јиа у Санкт Петербургу. 

Када је реч о посети Путина Кини, он додаје да се посета припрема, и да ће сви датуми бити објављени када за то дође време. 

Посета Ким Џонг Уна била је конструктивна, лидер Северне Кореје изнео нове предлоге о сарадњи

Песков се, такође, и данас дотакао последње посете лидера Северне Кореје Русији. Он је изјавио да је то била једна врло садржајна и конструктивна посета. 

Ким Џонг Ун се у Русији упознао са различитим војним објектима Руске Федерације, цивилном авијацијом, и у целини војно-индустријским сектором наше земље, што је све допринело томе да иступи са предлозима о потенцијалној сарадњи, додао је Песков.

Москва и Пјонгјанг наставиће сарадњу у низу области, понавља данас Москва. 

Путина подржава највећи део Русије, Бајден у САД никада није имао такве резултате

Портпарол Кремља говорио је данас и о САД. 

Он је поручио да, за разлику од председника САД Џозефа Бајдена, председника Русије данас подржава највећи број грађана Руске Федерације. Амерички лидер никада у својој каријери није постигао сличне резултате у својој земљи, истиче он, осврнувши се на недавне неадекватне изјаве лидера САД о руководству Русије.

Коментаришући предстојеће председничке изборе у САД, Песков додаје да су у току "чистке", како би се уклонили неодговарајући кандидати.

О трговинском рату Пољске и Украјине

Трговински сукоб Варшаве и Кијева није последњи у низу, таквих ће бити још, кратко је прокоментарисао Песков.

Подсетимо, Пољска је одлучила да продужи забрану увоза украјинских житарица, на шта је Кијев одговорио незадовољством, оштрим изјава и чак подношењем тужбе у Светску трговинску организацију. 

Ипак, Пољаци поручују да се неће либити да уведу посебне мере, уколико Кијев настави да ескалира конфликт, и да Варшава може без Кијева, али да се не зна да ли Кијев може без Варшаве.

ЊУЗВИК: Више не можемо да кријемо истину о украјинском рату

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА