Најновије

ШТА ТО ЈАВЉА ЊУЈОРК ТАЈМС: Због овог текста Зеленски ће да полуди

Истрага је у супротности са тврдњом украјинског председника да су у руском нападу убијени цивили истог дана када је била посета америчког државног секретара

Истрага „Њујорк тајмса“ је у понедељак „снажно сугерисала“ да су украјинске снаге одговорне за смртоносни ракетни напад на пијацу у Константиновки, на дан када је амерички државни секретар Ентони Блинкен посетио земљу.

У инциденту 6. септембра у граду Константиновка у Донбасу, који је под контролом Кијева, погинуло је најмање 15 цивила, а на десетине је повређено.

Украјински председник Владимир Зеленски одмах је оптужио Русију за отпочињање напада и устврдио да сваки „покушај да се изађе на крај са било чим руским“ значи затварање очију пред „дрскошћу зла“. Многи западни медији и неке владе подржале су његову изјаву.

ЊЈТ је саопштио да докази указују на „трагичну несрећу” која је укључивала украјинску противваздушну ракету Бук која је очигледно скренула са курса. Новине су анализирале фрагменте пројектила, сателитске снимке, исказе сведока и објаве на друштвеним мрежама како би дошли до закључка. Напомиње да су украјинске власти покушале да спрече новинаре да приступе месту удара.

Неки људи који нису наклоњени руском циљу, укључујући новинара Билда Џулијана Ропкеа и групу за анализу обавештајних података отвореног кода ЦИТ, сугерисали су одговорност Кијева убрзо након инцидента. Украјинска влада је назначила да сматра да је руска кривица ван сваке сумње.

„За шта би била потребна истрага, ако је за нас све очигледно?“ Рекао је тада медијима виши помоћник Зеленског Михаил Подољак. Он је сваки други сценарио, укључујући украјинску грешку, назвао „смешним“.

Пројектил је очигледно био један од две које су испалиле украјинске снаге са периферије града Дружковке неких 15 км северозападно од Константиновке, пренео је ЊЈТ. Пројектил је вероватно био модел 9М38 који је користио систем Бук, закључиле су новине на основу форензичких доказа. С обзиром на кратку удаљеност од претпостављене тачке лансирања, вероватно се срушио са великим делом непотрошеног горива, а накнадна експлозија је оставила трагове горења на месту несреће.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензиа поменуо је инцидент у прошлонедељном говору, сугеришући да га је Кијев можда намерно организовао како би се поклопио са Блинкеновом посетом. Он је додао да, пошто су докази јасно у супротности са оптужбом Зеленског, „кијевски режим и његови спонзори покушавају да заташкају ову причу и да је држе ван радара“.

Украјински председник је на сличан начин приписао Русији ракетни напад на Пољску у којем су прошлог новембра убијена два пољопривредника. Он је позвао на "колективну акцију" у знак одмазде, али Варшава је саопштила да је смрт највероватније изазвао пројектил који је испалио украјински систем ПВО С-300.

Најмање један кијевски званичник био је приморан да поднесе оставку након што је украјинским снагама приписао удар који је његова влада приковала Русији. Алексеј Арестович је у јануару напустио функцију саветника председника, због притиска због интервјуа у којем је сугерисао да је стамбени блок у граду Дњепр погођен украјинском ПВО ракетом, а не руском крстарећом ракетом.

Руска војска је од почетка сукоба тврди да у својим операцијама циља само војне циљеве.

ЊУЗВИК: Више не можемо да кријемо истину о украјинском рату

Извор: Восток.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА