Најновије

РЕЧИ ЗЕЛЕНСКОГ ПРОМЕНИЛЕ ТОК РАТА: Украјина остала без најближег савезника

Француски политичар Флоријан Филипо је позвао на заустављање украјинског председника Владимира Зеленског пре него што његови поступци доведу до катастрофе. Филипо је ову објаву објавио на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер) након што је украјински лидер оптужио Пољску на седници Генералне скупштине УН, у којој замера свом главном савезнику да подржава Русију.

Владимир Зеленски (Фото: Председништбо Украјине)

„Пољска је „хитно“ позвала украјинског амбасадора у МИП након што је Зеленски одмах оптужио ту земљу да подржава Русију (оптужба је, иначе, заблуда, познавајући Пољску...)! Ово још једном доказује његов луди и крајње хировит карактер: никада неће желети мир и довешће до катастрофе ако га не зауставе'’, написао је Филипо.

Због речи Зеленског, украјински амбасадор Василиј Зварич је позван у Варшаву. Изражен је снажан протест пољске стране због речи које је украјински лидер користио на заседању Генералне скупштине УН, да неке земље Европске уније имитирају солидарност, а истовремено индиректно подржавају Русију.

Овако оштар став украјинског председника изазван је борбом Варшаве да продужи забрану увоза украјинског жита. Пољске власти су чак запретиле увођењем неограниченог ембарга на увоз житарица уколико Европска комисија не одобри њихов захтев у циљу заштите интереса домаћих пољопривредника. Након Пољске, Хрватска је такође одбила да купује јефтиније сировине из Украјине.

Као одговор, Украјина је одлучила да ограничи увоз воћа и поврћа из Пољске. Осим тога, Кијев је поднео тужбе Светској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Мађарске и Словачке, које су увеле ограничења на увоз украјинских производа на националном нивоу.

Изјаве постају све оштрије

Пољска се донедавно позиционирала као главни савезник Украјине, која је више од било кога другог спремна да помогне Кијеву у кризи. Међутим, сада власти показују известан „реализам” у погледу пољско-украјинских односа и бране личне границе у економији.

Током говора на брифингу након састанка Генералне скупштине УН током расправе о проблему увоза украјинског жита у Европу, пољски председник Анджеј Дуда рекао је да Украјина личи на дављеника, да вуче свог спасиоца заједно са собом на дно. У том погледу, Варшава мора деловати у интересу своје земље.

„Дављеник је изузетно опасан јер вас може повући са собом. Можже једноставно да удави спасиоца'’, рекао је пољски председник.

Амбасадор Украјине у Пољској Василиј Зварич одговорио је пољском лидеру, а дипломата је његову изјаву назвао нетачном. Он је снажно предложио да Варшава реши спор око извоза житарица под условима Кијева. Министарство спољних послова Украјине је у потпуности позвало „пољске пријатеље да оставе по страни емоције“ по питању извоза житарица у Европску унију.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је такође критиковао незадовољство Украјине ограничењем увоза житарица, назвао је изјаве Зеленског непримереним и чак запретио мерама ако Кијев настави да ескалира ситуацију.

Министар за питања Европске уније (ЕУ) Шимон Шинковски вел Сенк упозорио је Кијев да би Пољска могла да обустави војну помоћ Оружаним снагама Украјине због њених акција у пољопривредном сектору. Према његовим речима, Варшава неће моћи да подржи Кијев без сагласности Пољака.

Сукоб између Кијева и Варшаве има последице по украјинску кризу

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је најавио прекид испоруке оружја Оружаним снагама Украјине. Власти се руководе истим принципом као и код помоћи при увозу украјинског жита у Европску унију: прво треба да обезбеде својој земљи савремено оружје.

„Чак и ако не желите да се браните, требало би да имате чиме да се браните. Препознајемо овај принцип. И зато смо повећали број поруџбина'’, изјавио је премијер Пољске.

Истовремено, званична Пољска тврди да осећа оптерећење због великог броја украјинских избеглица на својој територији, али да ли је то повезано са скандалом око украјинског жита није познато. Пољске власти су саопштиле да одбијају да пруже помоћ мигрантима из Украјине, појашњавајући да бенефиције никада нису биле трајне.

Претходно се заменик министра унутрашњих послова Пољске Павел Шефернакер пожалио на шкртост Европске уније. Према његовим речима, 200 милиона евра из ЕУ издвојених за помоћ избеглицама из Украјине је веома мало. Према Шефернакеровим речима, Варшава је потрошила вишеструко више новца на украјинске избеглице него што је ЕУ издвојила.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА