Најновије

ВУЧИЋ У ЊУЈОРКУ ИСПРОЗИВАО СВЕ: Путин вам није био смешан!? (ВИДЕО)

Председник Србије, Александар Вучић, одржао је говор на седници Генералне скупштине УН-а у Њујорку. У делегацији са председником Вучићем су и министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
Вучић на седници ГС УН (Фото: Скриншот)

Вучић на седници ГС УН (Фото: Скриншот)

"И док се већ три дана за редом са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позивница за све оне који газећи норме међународног права али и базичне људске моралности ратом и насиљем остварују своје интересе“, рекао је Вучић у говору пред Генералном скупштином.

Сви говорници до сада, каже председник, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и посвећености праву и светској правди.

Александар Вучић је, на почетку обраћања на Генералној скупштини Уједињених нација, поручио да се обраћа као представник слободне и независне земље, која се налази на путу ка ЕУ, али која истовремено, како је рекао, “није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила“.

Повеља УН 

“Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних који и данас 78. година од оснивања УН истински и једнако верују да су принципи повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и сампосталност народа и држава, али и више од тога, залог самог опстанка људске цивилизације“, рекао је Вучић.

Истакао је да нови глобални талас ратова и насиља, који ударају на темеље међународне безбедности, јесте болна последица, чији узрок лежи у напуштању Принципа зацртаних у Повељи УН.

Навео је да сви за том говорницом говоре о својим проблемима, уз неретко обрачунавање са стварним и замишљеним непријатељем и удварање сопственом јавном мњењу, “причајући бајке из будућности“, али уз недовољно реалног сагледавања ствари.

Упитавши каква је будућност света, Вучић наводи да су сви чули упозоравајуће речи генералног секретара Антонија Гутереса, али да га је мало ко слушао. Додаје да у ери “лајкова“ и посвећивања пажње кућним љубимцима више него деци, није ни чудо да не разазнајемо опасности које су пред нама.

Све је почело са Косовом

Вучић је рекао да, како каже, не може и нема право да, као председник “једне невелике земље“, говори о односима између великих сила, али да може и хоће да говори о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица.

“Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим“, рекао је Вучић.

И Бајден причао о територијалном интегритету...

Истакао је да од прошлог сусрета у Њујорку, свет није постао ни боље ни безбедније место. Напротив. Глобални мир и стабилност су и даље акутно угрожени.

"И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме, не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији“, рекао је Вучић.

"Данас нећу овде говорити много у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама километара изграђених ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, јер се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету, али ћу говорити о принципима, који су прекршени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света“, истакао је Вучић.

Посебно оних, како додаје, које су себи дале за право да целом свету, свака из свог угла држи политичке и моралне лекције.

"У овој сали, само пре два дана, могли смо да чујемо од председника САД да је најважнији принцип у односима између држава, поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И, чинило ми се да је свако у овој сали то могао да подржи“, каже председник.

Ја као председник Србије са нескривеном радошћу сам то поздравио. Једини проблем у свему том је била чињеница да сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу тзв. Косова, коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, настале иначе сецесијом од територије Србије, наводи Вучић.

Путин вам није био смешан

Вучић је рекао да је немачка министарка рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога.

"Све би то било лепо, када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година“, каже Вучић.

Према његовим речима, први пут, незабележено у светској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа СБ УН - без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

"Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења“, подвукао је Вучић.

Принципи важе за све

Председник сам Србије у другом мандату, безброј пута сам био под различитим политичким притисцима, политички сам ветеран, и оно што ћу вам рећи је за мене данас најважније, каже Вучић.

Према његовим речима, принципи се не мењају од прилике до прилике.

"Принципи не важе само за јаче, принципи важе за све. Ако то није тако, онда то више нису принципи. И зато сматрам да ће се у савременом свету или поставити принципи, па ће иста правила важити за све, или ћемо као свет завршити и у најдубљим поделама у својој историји, у најтежим сукобима и у проблемима из којих се нећемо извући“, рекао је Вучић.

Погледајте цео говор:

Прочитајте ОВДЕ шта је Кремљ саопштио о Нагорно Карабаху

Извор: РТС / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА