Најновије

ЗАПАД ЈАВЉА - СПРЕМА СЕ ПРАВИ ХАОС: Зеленски све договорио у кабинету

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливeн је рекао да Америка неће обезбедити тактичке ракетне системе дугог домета (АТАЦМС) Кијеву – барем за сада

За разлику од пре девет месеци када је дочекан овацијама, украјински лидер Владимир Зеленски наишао је на млак пријем у Вашингтону у четвртак.

Како преноси Си-Ен-Ен, Зеленски је из прве руке добио увид како би изгледало партнерство САД и Украјине са Доналдом Трампом у Белој кући, али и како би тренутна власт бившег председника над Представничким домом предвођеним републиканцима могла да покида више милијарди долара вредну линију спасавања од које зависи опстанак Украјине.

Сукоб је оставио данак и на бившег комичара који све чешће пуца под притиском и замера савезницима на недовољној ангажованости. Сада се поставља питање да ли је уродила плодом одлука Зеленског да прозивањем и срамоћењем, уместо захвалношћу, натера Запад на акцију. Анкете показују да све више Американаца жели да се прекине са слањем оружја и муниције и друге помоћи Кијеву.

Амерички председник Џозеф Бајден дао је све од себе да увери Зеленског у постојаност САД. "Заједно са нашим партнерима и савезницима, амерички народ је одлучан да учини све што можемо да осигурамо да свет стоји уз вас", рекао је Зеленском и представио још један пакет америчке помоћи Украјини у вредности од 325 милиона долара.

Упркос топлом пријему у Белој кући, саветник за националну безбедност Џејк Саливeн је рекао да САД неће обезбедити тактичке ракетне системе дугог домета (АТАЦМС) – барем за сада. Одлука је најновији знак ограничења помоћи Кијеву, наводи Си-Ен-Ен.

За сада, у Конгресу и даље постоји већинска подршка украјинском отпору. Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер и вођа републиканске мањине Мич Меконел пратили су га док је улазио на састанак са сенаторима са којима је разговарао о ситуацији на терену али и његовој борби против корупције, што је према речима скептика са Капитол хила, један од разлога зашто САД смањују помоћ Кијеву.

Републикански председавајући Представничког дома Кевин Макарти, међутим, одбио је да се обавеже да ће одржати гласање о пакету од 24 милијарде долара за Украјину и пожалио се да би Бајден требало да буде више забринут због ситуације у својој земљи. Сличан став поновили су и други републиканци, а сам Трамп је више пута упозорио да се помагањем Украјини Америка увлачи у трећи светски рат.

НИЈЕ ДОБРО СЛОБОДНО СЕ МОЖЕ РЕЋИ: Какво то тестирање планира Русија, САД и Кина

"Морамо да средимо нашу фискалну кућу овде у Америци. Више сам него спреман да то погледам. Али једина ствар коју знам је да ако се председник фокусирао само на то, па, управо сте имали 10.000 људи који су прешли границу, а он то жели да игнорише", рекао је Макарти. "Мислим да овде постоје приоритети".

Скепса према политици администрације подстакнута је неуспехом дугоочекиване контраофанзиве Украјине, али и одбијањем Кијева да размотри мировне преговоре.

Све то, наводи Си-Ен-Ен, значи да Бајденова уверавања да ће подржавати Зеленског "колико год буде потребно" можда неће бити тако гвоздена као што су некада изгледала. С обзиром да се сукобу не назире крај, чини се да је судбина Украјине све више усклађена са Бајденовом сопственом политичком судбином.

ЛУЛА ЗЕЛЕНСКОМ САСУО ИСТИНУ У ЛИЦЕ: Руски савезници врло јасни, нема подилажења

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА