Најновије

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У САРАЈЕВУ: Без резолуције Савета безбедности нико не може бити високи представник

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је да је став Русије да Кристијан Шмит нема мандат и овлаштења високог представника јер нема резолуције Савета безбедности која му даје тај легитимитет.

Игор Калабухов (Фото: Јутјуб)

- Наш је принципијелни став да без резолуције Савета безбедности нико не може бити легитимни високи представник и то је таква ствар - рекао је Калабухов новинарима у добојском насељу Ритешић.

Калабухов је навео да је видљив покушај Запада да гура безвезну причу јер Шмит нема потребни легитимитет.

- Ми поштујемо званични став Републике Српске и председника Српске Милорада Додика да Шмит нема тај легитимитет. Значи, он не може деловати као високи представник и нема све компетенције које иду за ту функцију - истакао је Калабухов.

Он је подсетио да према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума високи представник има само улогу модерације, односно дијалога између страна у БиХ, истичући да Руска Федерација, као једна од потписница тог мировног споразума, сматра да је дијалог најбоље што се може десити странама у БиХ - без уцене од стране међународног фактора.

- То је стрпљивост, то је компромис и тако може доћи до стања прихватљивог свим грађанима БиХ - изјавио је Калабухов.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а саопштили су јуче да исказују "пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а", позвали председника Српске да "прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом" и навели да "покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања".

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА