Најновије

ФРАНЦУСКА СПРЕМА ДА ПОШАЉЕ ВОЈНИКЕ У УКРАЈИНУ: „Пропао им првобитни план“

Француска би ускоро могла да пошаље војне инструкторе у Украјину, упркос бојазни неких савезника да би та одлука могла да доведе до директног сукоба са Русијом, пише „Ројтерс“.

Како се истиче, Француска ће у почетној фази послати „ограничен“ број инструктора. Касније је планирано слање и неколико стотина стручњака у Украјину.

Агенција наводи да би Париз могао да донесе одлуку о слању инструктора већ следеће недеље.

У међувремену се на ту тему огласила и званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Добијамо потврду наших информација о томе да се Француска спрема да пошаље своје војнике у Украјину. Ми смо изнели те податке 3. априла ове године. Упркос покушајима Париза да прикрије учешће свог професионалног војног особља у сукобу, кијевски режим намерно рекламира такав развој догађаја како би представио да ужива широку међународну подршку“, оценила је Захарова.

Она је подсетила на документа која је потписао главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски, којима је легализована посета француских инструктора центрима за обуку Оружаних снага Украјине.

„Сада те информације треба да коментарише Јелисејска палата, а не да се крију иза неких формулација. Технички, ти такозвани инструктори потребни су за навођење ракета дугог домета 'скалп' које су тешке за употребу“, објаснила је Захарова.

Такође је скренула пажњу на то да су о могућем слању трупа у Украјини говорили и Варшава и балтичке земље.
„То сугерише да је њихов првобитни план у вези Украјине у потпуности пропао. Они грозничаво траже како даље да воде ту кампању“, констатовала је званична представница МИП.

Раније је лист „Њујорк тајмс“ писао да је Кијев, у светлу напредовања руских трупа, затражио од НАТО-а да помогне у обуци регрута у близини линије фронта. Председавајући Здруженог генералштаба Оружаних снага САД Чарлс Браун приметио је да распоређивање инструктора Алијансе у Украјини изгледа неизбежно.

Оборен украјински Су-27, тешка погибија дуж целог фронта, ово су цифре

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА