Најновије

ПРОБЛЕМ У НАЈАВИ: Баку не жели конструктивно учешће у мировном процесу

Министар спољних послова Јерменије Арарат Мирзојан оптужио је Баку за недостатак конструктивног учешћа у мировном процесу.

Говорећи на седници Генералне скупштине УН, Мирзојан је рекао да је „политика етничког чишћења Нагорно Карабаха само део шире слике“ и јерменска страна јасно види намеру Азербејџана да га укључи у војна дејства, ширећи тако географију борбених дејстава на суверене територије земље.

„Неспремност Азербејџана да искрено и конструктивно учествује у мировном процесу, укључујући признавање територијалног интегритета Републике Јерменије, повлачење својих оружаних снага са окупираних територија Јерменије, разграничење јерменско-азербејџанске границе на основу последњих доступних мапа из 1975. године, у складу са декларацијом из Алма Ате 1991. године, као и стварање демилитаризоване зоне дуж међудржавне границе, јасно илуструју поменуте намере“, рекао је Мирзојан.

Министар сматра да би нареди циљ Бакуа могао да буде да Јеревану наметне екстериторијални коридор преко територије Јерменије, али ван њене контроле.

Према његовим речима, такозвана „коридорска логика“ коју промовишу Баку и његови „скривени и отворени спонзори“ има за циљ подривање суверенитета и територијалног интегритета Јерменије и оправдавање територијалних претензија.

„То је за нас неприхватљиво и требало би да буде неприхватљиво за међународну заједницу“, оценио је Мирзојан.

Према његовим речима, упркос свим изазовима, Јерменија наставља да учествује у преговорима за решавање односа и успостављање трајног мира и подржава напоре међународних партнера у овом правцу.

КУРТИ У ПРОБЛЕМУ: Свет уједињен у тврдњи да Курти проузрокује проблеме на Балкану

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА