Најновије

МОСКВА УПОЗОРАВА НА УЖАС СВЕТСКИХ РАЗМЕРА: У центру пажње Зеленски и западне силе

Цео западни свет сада узвикује нацистичке поклике и велича "хероје" који су били колаборационисти нациста јер се Запад заиграо са Зеленским, указује Захарова

Одавања почасти нацисти у канадском парламенту је фарса која ће се завршити трагедијом светских размера, тврди портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за канал "Русија 24".

Цео западни свет сада узвикује нацистичке поклике и велича "хероје" који су били колаборационисти нациста, указује Захарова и додаје да ће то имати трагичан крај светских размера. Запад се заиграо са Зеленским, наглашава она.

Прошлог петка, у част посете украјинског председника Владимира Зеленског, на седницу парламента у Отави био је позван и 98-годишњи Јарослав Хунка. Председник Доњег дома га је, уз аплаузе публике, представио као "борца за независност Украјине против Руса током Другог светског рата".

Бивши војник је био члан злогласне СС 1. Галицијске дивизије, озлоглашене украјинске војне формације из Другог светског рата, која је одговорна за убиство хиљада Пољака и Јевреја, подсећа пољски дипломата.

Прву галицијску дивизију формирали су нацисти 1943, када је Совјетски Савез преузео примат на Источном фронту. Чинило ју је око 80.000 добровољаца, махом Украјинаца, из региона Галиције који је захватао подручје данашње југозападне Пољске и западне Украјине.

Злогласна јединица је учествовала у бруталним операцијама широм Пољске и совјетске Украјине, а оптужена је за масакре и друге злочине над пољским, јеврејским и руским становништвом. Црвена армија је стала на пут њеним неделима у јулу 1944. Убрзо је преименована у Украјинску националну армију да би се после пада Берлина, у мају 1945, предала западним савезницима. Након рата многи припадници 1. галицијске дивизије су пребегли у Канаду, где сада постоји велика украјинска заједница.

Обративши се у парламенту у Отави, Зеленски је рекао да је Канада била на светлој страни историје за време претходних ратова, а потом захвалио Трудоу на несебичној подршци те земље украјинским напорима против Русије.

ЖЕСТОКО НА ДОЊЕЦКОМ: Скоро 500 мртвих Украјинаца - "Југ" одбио седам напада

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА