Најновије

Eмил Влајки: О временима кад вукови постану јагањци

Многи се питају, зашто се ја, Хрват по оцу и Јевреј по мајци, толико ангажирам за Србе. Како и не бих. Мој отац је био признати антифашистички борац, а добар дио породице моје мајке је нестао у концентрационим логорима диљем Европе. Трауматизиран тиме, видим Космет као велики концентрациони логор гдје беспомоћни Срби, као некада Јевреји, страдавају деценијама, а нитко не може или не жели да им помогне. Оно што је за нашу причу релевантно, све је почело у Кристалној Ноћи.

Пише: Емил Влајки

Кристална ноћ

По Хитлеровој наредби 28. листопада 1938. године више од 12.000 Јевреја пољског поријекла, бива протјерано из Њемачке.
Депортирани су у влаковима до пољске границе, гдје су их пољски граничари одбили примити. Морали су чекати данима у тешким увјетима прије него што су им пољске власти одобриле улазак.

У знак освете седамнаестогодишњи Herschel Grünspan, чији су родитељи такођер били депортирани, извршио је 7. студенога 1938. године атентат на конзула њемачкога велепосланства у Паризу. Нацистичка је странка тај догађај прогласила дијелом свјетске јеврејске уроте и узела као повод за организирање погрома. 

Те ноћи, око сто Јевреја је било убијено, уништено је и опљачкано око 7.000 трговина, оскврњена су многобројна јеврејска гробља а преко 1.500 синагога је опљачкано и дјеломично уништено.

Бањска

Мислим, да вам је сада јасно због чега сам говорио о Кристалној Ноћи. Био је то момент када су се нацистички злочинци приказали као жртве, а када је један револтирани Јевреј у немоћи, покушао скренути пажњу свјетске јавности на страдање Јевреја у Хитлеровој Њемачкој.

Реприза тога се десила у Бањској, селу у оквиру Звечана на сјеверу Косова. Ствар је у томе што Запад, буквално и метафорички, жели уништити Србе. На Космету, то остварује преко свог инструмента Албанаца искориштавајући њихове националистичке аспирације. По мени је највећи дио злочина које су Албанци извршили према Србима, инициран, планиран и спроведен уз помоћ западних ментора.

На Космету, Срби, убијани, претучени, затварани и демонизирани, без икакве истинске помоћи од стране српских власти и од било кога у свијету, вјеројатно им је у очају пукао филм и одлучили су,као и, некад, Херсцхел Грùнспан да се потпуно сами, рекао бих аматерски, супротставе својим мучитељима.

Резултат је био погубан за Србе. Десила се нова Кристална Ноћ, најстрашнија након погрома 2004. године, са још непознатим бројем убијених Срба, гдје су Албанци и Запад постали „жртве“, бранили се јадни, а Срби „свирепи злочинци“.

Видјет ћете што ће се десити. У западним медијима, масовни злочини против Срба се неће ни споменути, али ће због убијеног албанског полицајца, Срби поново бити проглашени бестијалним геноцидним народом.

Вучић и Руси

Вучићу је одувијек било јасно да се Србија не може војно супротставити НАТО окупаторима на Космету те да се тамошњем српском народу једино може помоћи са Русима као савезницима. Дуго је оклијевао да затражи помоћ, по њему, руских „агресора“ на Украјину. Али је, након инспиративног и револтираног антизападног обраћања Генералној скупштини УН, и њему пукао филм, и то је коначно урадио.

Запад је у потпуности схватио Вучићеву поруку. Препао се. Истог часа је реагирао. Његови челници (квинта) су се састали. Резултат: можда смјена Куртија и, што је много важније, скорашње формирање фамозне (бриселске) Заједнице Српских Опћина. Тиме се, наравно, суштински ништа неће ријешити, али ће српском народу на Космету бити нешто боље; барем неће трпјети масовна убојства и злостављања.

Питање свих питања: Зашто Србије није прогласила Космет окупираном територијом?

Довиђења до слиједеће Кристалне ноћи.

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА