Најновије

(НЕ)ОЧЕКИВАНО: ЕУ уводи санкције Србији!?

Извесно је да би ЕУ могла увести санкције Србији.

Многе земље чланице Европске уније траже увођење мера против Србије уколико се докаже повезаност ове државе са нападима у Бањској, навели су дипломатски извори Радија Слободна Европа, без прецизирања о којем броју држава се ради.

На састанку Комитета за политику и безбедност који чине амбасадори држава чланица ЕУ у уторак увече, 26. септембра, расправљало се о новонасталој ситуацији на "Косову" након напада наоружаних и маскираних особа на Косовску полицију у селу Бањска, општина Звечан.

Према дипломатским изворима РСЕ, на овом састанку су многе земље изнеле став да се требају предузети мере против Србије уколико се докаже њена повезаност са нападима или улога у слању оружја пронађеног током полицијске акције на територију "Косова".

"Оно што се десило у недељу на северу Косова, количина оружја која је пронађена и информације које нам стално стижу са лица места мењају игру", рекао је извор из ЕУ.

Састанку је присуствовао и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак као и представници Мисије Европске уније за владавину права на Косову, Eулекс.

Земље чланице су, на овом састанку, осудиле напад на Косовску полицију и затражиле да се настави истрага о томе шта се тачно десило у Бањској и да се открију све чињенице.

Извори РСЕ, упућени у састанак су споменули да су амбасадори неких држава чланица захтевали да ЕУ има "баланс" у приступу "Косову" и Србији.

ЕУ је средином јуна увела казнене мере "Косову" због непоштовања бриселских захтева који се односе на конкретне кораке који би водили ка деескалацији на северу. До ескалације је крајем маја дошло након што су градоначелници четири општине на северу ушли у општинске објекте, што је изазвало протест већинског локалног српског становништва који су бојкотовали ове изборе.

Захтев о уравнотеженом приступу је био присутан на разним састанцима на нивоу ЕУ и пре напада у Бањској.

Наиме, неки дипломатски извори РСЕ су и раније упозоравали да је "више од половине" држава чланица захтевало од ЕУ посредника да се не може само "Косово" сматрати одговорним за ескалацију ситуације на северу, иако иста група, како је речено за РСЕ, ни у ком случају не оправдава понашање Косова у тензијама које су нарасле од маја ове године.

Подршка Лајчаку

Иначе, извори су потврдили да је током дискусије на састанку изражена пуна подршка изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку са захтевом да се настави процес дијалога и имплементације договора.

У Бриселу је 14. септембра одржана још један неуспешна рунда дијалога између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбинa Куртија. На крају састанка Курти је оптужио европског посредника Лајчака да је "стао на страну Србије". Исте оптужбе је изнео неколико дана касније, на конференцији за штампу у Приштини.

Мирослав Лајчак намерава да у наредним данима посети Приштину, мада се и даље ради на модалитетима ове посете.

Како се сазнаје, он неће сам посетити Приштину већ ће са њим највероватније бити и делегација представника из кључних ЕУ држава које су укључене у процес нормализације односа Косова и Србије.

У понедељак, 25. септембра, Лајчак је одржао састанак са главним саветницима лидера Немачке, Француске и Италије а на састанку је учествовао и амерички изасланик за Западни Балкан, Габријел Ескобар.

Прочитајте ОВДЕ о позадини напада на Севастопољ

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА