Најновије

ДА ЛИ СУ ПРОБЛЕМИ СА БУБРЕЗИМА ЗАНЕМАРЉИВИ?

Сваке године у Србији се близу 40.000 људи бори са болестима бубрега, а нажалост око 2.000 људи не преживи. Због природе ових болести, које често остају неоткривене дуго времена, од виталног је значаја да се редовно подвргавате лекарским прегледима, посебно ако сте у ризичној групи као што су пацијенти са хипертензијом или дијабетесом.

Бубрези су изузетно важни за наше тело, не само због своје улоге у елиминисању токсина, већ и због одржавања равнотеже минерала као што су калцијум и фосфор, промовишући здрав раст костију, активирајући витамин Д, који је неопходан за производњу црвених крвних зрнаца. и регулација крвног притиска. Када је поремећена функција бубрега, настају озбиљне последице по различите органе и системе у телу.

Специјализација медицине посвећена очувању и лечењу здравља бубрега је нефрологија. У Србији се сваке године идентификује све више болести бубрега, па је потражња за нефролозима у сталном порасту. Ако нисте сигурни коме лекару или медицинској установи да се обратите, посетите веб страницу Хипократије.

На овој платформи можете приступити бази података која обухвата више од 2400 медицинских установа из целе Србије, било да су то јавне болнице и домови здравља или приватне клинике. Такође, на сајту се може наћи преко 3.000 рецензија и искустава пацијената о раду ових установа, што може бити корисно у избегавању оних са дугим листама чекања или високим ценама услуга.

Свака медицинска установа у бази има просечну оцену која се формира на основу повратних информација других пацијената, што може бити ваш водич при одабиру пружаоца здравствене заштите. Можете се придружити овој заједници и поделити своја искуства, без потребе да се региструјете. Такође, у блиској будућности биће могуће оценити појединачне лекаре на сајту.

Болести које указују на проблеме са бубрезима

На болести бубрега могу указивати различити симптоми и болести. Један од показатеља могућих проблема са бубрезима је присуство црвених крвних зрнаца и протеина у урину, као и повећане концентрације азотних материја, урее и креатинина у крви - ови параметри су важни показатељи функције бубрега. Међутим, данас су систематски прегледи, који су некада били све чешћи, све ређи, што често отежава рано откривање болести бубрега.

Дијабетес и хипертензија су системске болести које такође могу негативно утицати на функцију бубрега. Због тога људи са дијабетесом и хипертензијом често имају већи ризик од развоја болести бубрега и затајења бубрега у поређењу са другим групама.

Које су најчешће болести бубрега?

Често се примећује неколико болести бубрега. Полицистична болест бубрега је једна таква, која је наследна и изазива развој бројних циста у бубрезима, а понекад и у другим органима као што је јетра. Ове цисте могу расти и вршити притисак на здраво бубрежно ткиво, узрокујући опадање функције бубрега. Велики број пацијената на крају захтева дијализу или трансплантацију бубрега.

Дијабетичка нефропатија је хронична компликација дијабетеса која погађа око трећине пацијената, што често доводи до завршне фазе бубрежне инсуфицијенције. Постоји пет фаза, а у раној фази често нема симптома. У каснијим фазама, симптоми могу укључивати протеине у урину, оток, висок крвни притисак и слабост бубрега. Иако се не може зауставити када се једном појави, правилан третман може успорити напредовање болести.

Хипертензивна нефросклероза је болест бубрега која се јавља код пацијената са дуготрајним високим крвним притиском. Овај поремећај карактерише оштећење малих крвних судова у бубрезима. Симптоми могу укључивати протеине у урину и смањену функцију бубрега. Кључ лечења је добра контрола крвног притиска.

Опструктивна нефропатија је болест која узрокује оштећење бубрега због сметњи у протоку урина од бубрега до бешике. То може бити узроковано разним факторима, укључујући урођене аномалије, камење, туморе, бенигно повећање простате и друге. Лечење обично укључује хируршку интервенцију и зависи од узрока болести.

Гломерулонефритис, запаљење гломерула, малих бубрежних јединица које филтрирају крв и избацују отпад кроз урин, је још једна уобичајена болест бубрега. Може имати изненадни или постепени почетак, а може бити изолован или део системског поремећаја као што је лупус или дијабетес. Симптоми могу укључивати бол у леђима, оток, тамну или црвенкасту боју урина, пенасти урин и висок крвни притисак. Дијагноза се често поставља на основу лабораторијских тестова.

Опције лечења болести бубрега

Иако се болест бубрега не може увек потпуно излечити, постоји низ третмана који пацијентима могу пружити значајно олакшање. Ефикасна контрола фактора ризика, попут крвног притиска и дијабетеса, у комбинацији са здравим начином живота, правилном исхраном, престанком пушења и ограничавањем конзумирања алкохола, може значајно успорити напредовање болести бубрега. Напредне терапије и иновације.

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА