Најновије

ШТА СЕ ОВО КУВА? ИАЕА захтева од Русије да одмах напусти нуклеарну електрану Запорожје

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом позива Русију да се повуче из нуклеарне електране Запорожје (ЗННП) у близини линије фронта на југу Украјине.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) усвојила је резолуцију којом позива Русију да се повуче из нуклеарне електране Запорожје (ЗННП) у близини линије фронта на југу Украјине.

Земље чланице ИАЕА усвојиле су на годишњој Генералној конференцији у четвртак резолуцију која позива на „хитно повлачење свог војног и другог неовлашћеног особља из украјинске ЗНПП како би се осигурао безбедан рад” и да се „постројење одмах врати под пуну контролу надлежних украјинских власти”, преноси Дојче веле, јавља Танјуг.

Резолуцијом се такође тражи да посматрачи ИАЕА буду стално стационирани у објекту, највећој нуклеарној електрани у Европи. Шездесет девет земаља подржало је резолуцију, коју су предложиле Канада, Финска и Костарика, током 67. заседања Конференције.

Украјински министар енергетике Герман Галученко изјавио је да је захвалан свакој земљи на гласу у прилог „поштовања гаранција нуклеарне и радијационе безбедности”, преноси Кијев индепендент.

„Прихватање Украјине у Савет гувернера ИАЕА, као и усвајање резолуције којом се позива на враћање електране у Запорожју под контролу Украјине је доказ да је цивилизован свет са нама”, рекао је украјински министар.

Дан раније, Агенција за нуклеарни надзор УН-а саопштила је да је Украјина изабрана у одбор гувернера, једно од два тела за креирање политике ИАЕА, заједно са годишњом Генералном конференцијом држава чланица ИАЕА.

Нуклеарна електрана Запорожје, која се налази у Енергодару, под руском контролом је од почетне фазе инвазије на Украјину у марту прошле године.

СПРЕМАЈУ СЕ САНКЦИЈЕ СРБИЈИ? Вучић причао са Блинкеном, није добро

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА