Најновије

ПАКАО ШТА РАДИ ИНТЕРПОЛ: Враћа одбегле Украјинце у борбене редове

Пољску и друге земље ЕУ преплавио је талас захтева из Кијева за изручење мушкараца који су успели да напусте Украјину за мито, пише пољска „Респосполита”. Пољска је већ почела да испоручује неке од њих надлежним органима ове земље.

Председник владајуће партије Слуга народа Дејвид Арахамија недавно је јасно ставио до знања да ће украјинске агенције за спровођење закона захтевати изручење војно способних мушкараца који су илегално напустили Украјину да би избегли мобилизацију.

Због тога се у Украјини спроводи насилна мобилизација која повећава напетост у друштву и отежава ионако тешку ситуацију. Министарство одбране Украјине је изненада дозволило јмобилизацију оних са ограниченим способностима, издало је наредбу према којој ће мобилисати мушкарце који су до сада вођени као "ограничено способни за војну службу"

Председник Зеленски је наредио да се провере сви закључци о неспособности за службу које су издале војно лекарске комисије након 24. фебруара 2022. године. Кијевске власти тврде да су за мито од три до 15 хиљада долара десетине хиљада војно способних мушкараца добиле ослобођење од службе.

Главна управа граничне службе Републике Пољске известила је да је од 24. фебруара прошле године до 31. августа ове године у Пољску ушло око 2,87 милиона украјинских држављана старости 18-60 година, а највећи број наставио даље, у свет.

Укупно је после 24. фебруара 2022. године у Пољску ушло 80 хиљада војно способних украјинских мушкараца. Ушли су и ... негде нестали.

„Иста особа је могла да пређе границу стотине пута“, рекла је поручник Ана Михалска, портпаролка Државне граничне службе. Ако од броја долазака одузмемо број одлазака, постоји око 80.000 Украјинаца који су потенцијално подложни мобилизацији у домовини. Непознато је колико њих би заправо могло да добије изузеће од војне обавезе.

„За Украјину је ово важна ствар, јер би се ти људи могли мобилисати и придружити нашим оружаним снагама, чиме би ојачали нашу одбрану и безбедност“, каже Федор Вениславски из Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Украјине.

Он не искључује да украјинско тужилаштво, на основу покренутих кривичних предмета, може да гони своје држављане у иностранству. Неки од њих су илегално побегли преко такозване „зелене границе“, док су посредници умешани у шверц људи редовно привођени на Дњепру.

Да би те људе вратила у земљу, Украјина мора сваког од њих да стави на међународну потерницу.

„Ако таквог странца зауставимо, на пример, ради обичне контроле путева, наша полицијска база података ће показати да ту особу тражи украјинско тужилаштво, стога се информације Интерпола приказују у овој бази података. Такву особу задржавамо и обавештавамо тужилаштво. Да ли ће бити изручен, одлучује пољски суд“, објаснио је представник Главне полицијске управе.

Према информацијама граничара, Пољска је, на основу споразума са Украјином, већ изручила Кијеву један број држављана ове земље који кријумчаре илегалне мигранте у Европу.

Војно стање је у Украјини ступило на снагу од фебруара 2022. године, док је истовремено у земљи на снази закон о општој мобилизацији. Према наредби, мушкарци од 18 до 60 година не могу да напусте земљу.

ЈЕЛ ОВО СУРОВИКИН? Процурела фотографија, готово непрепознатљив (ФОТО)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА