Најновије

ОПЕТ СЕ НЕШТО СПРЕМА? Број заражених короном у порасту, пирола под надзором лекара

Нова варијанта омикрона БА.2.86, која има више од 30 мутација, појавила се до сада у четири земље, а научници истражују како ће се имуни систем бранити од ње

У протеклих недељу дана у Србији је од короне оболело 686 особа од 4.705 тестираних грађана. Због тога лекари апелују на грађане да ако имају симптоме респираторне инфекције не иду у колективе већ да инфекцију „одлеже”. Ово је важно јер није сасвим познато колико нове мутиране верзије омикрон соја ковида 19 имају могућност преношења, односно колико једна особа може да зарази људи. Ипак добро је што за сада вирус не изазива теже клиничке слике код грађана, па нема пацијената који се због ковида налазе на респиратору.

Лекарима су тренутно у фокусу истраживања управо нове варијанте омикрона, а осим ериса, о коме је „Политика” писала, сада се све више говори о потенцијалној опасности коју може да има и подваријанта короне под називом пирола.

Ова нова варијанта БА.2.86, која има велики број мутација, појавила се до сада у четири земље – САД, Великој Британији, Данској и Израелу, а научници истражују колико се проширила и како ће се имуни систем бранити од ње. Она има више од 30 мутација у поређењу са најближим претходним обликом БА.2, подваријантним омикроном, саопштила је Џеси Блум, вирусолог у Центру за рак „Фред Хачинсон” у Сијетлу, у америчкој држави Вашингтон, преноси Танјуг. Према њеним речима, то је еволутивни скок упоредив по величини са оним који је првобитно довео до омикрон соја вируса. Светска здравствена организација (СЗО) означила је овај сој као варијанту под надзором, што значи да земље треба да прате и извештавају о мутацијама које откривају. Три случаја у Данској откривена су код људи у различитим деловима земље, за које се чини да нису имали контакт једни са другима, саопштио је дански Институт за серум. Научници са тог института нагласили су да је још прерано да се говори о евентуалној повећаној заразности нове варијанте короне, наводећи да тек треба да се изврши тестирање на људска антитела.

Реаговала је и Национална агенција за јавно здравље САД саопштивши да прати нови, високо мутирани сој короне, док је медицински директор дијагностичке микробиологије у Хјустону у америчкој држави Тексас С. Весли Лонг навео да ће бустер вакцине и даље помагати у борби против короне.

Агенција за здравствену безбедност Велике Британије навела је чињеницу да се секвенце вируса налазе у четири различите земље код људи без недавне историје путовања, што „сугерише да постоји успостављен међународни пренос”.

Како за „Политику” истиче професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, тренутно развијене земље раде секвенцирање вируса и тачно знају који сојеви су присутни у популацији. Он не сматра да пирола као и ерис представљају нешто што треба да доживимо као драматично.

„Вирус се стално мења. Неки од њих могу брже да се преносе и погађају оне који би били отпорни према претходном соју ковида. Чињеница је да сви омикрон сојеви короне доводе до блаже клиничке слике код оболелих, него што је то био случај са оригиналним вуханским сојем или делта варијантом, која је довела до веће смртности. Сада се ретко код пацијента виђају симптоми попут губитка чула укуса и мириса или високе температуре. Оболели сада имају углавном главобољу, гушобољу, кијавицу, благо повишену температуру… Дошли смо у ситуацију да смо или вакцинисани или смо више пута прележали корону”, истиче др Радовановић.

Наш саговорник каже да се за пиролу за сада само нагађа какве карактеристике има, али да се чини да не напредује тако брзо. У Великој Британији је присутан у мање од један одсто од свих сојева короне, што значи да није у експанзији иако је присутан два месеца.

„Код нас не знамо да ли је присутан, немамо доказа ни да је неко од ериса оболео, иако је вероватно ту. Углавном не постоје посебне амбуланте за ковид, не радимо секвенцирање, мали број људи се тестира. Само код оних код којих се са сигурношћу посумња на постојање короне ради се тестирање, а то је врх леденог брега. Сигурно је да имамо много више заражених, који пролазе са блажом клиничком сликом. Још није саопштено да је неко умро због нових сојева ковида. Број оболелих се повећава као и проценат позитивних, јер од свих који су тестирани прошле недеље 15 одсто је било позитивних, а не би смело да буде више од пет одсто. Када је проценат 15 одсто, онда немамо праву представу о томе колика је заправо учесталост вируса, односно несумњиво је много већа него што мислимо. Проблем је и што су тестови прављени за раније варијанте вируса, па сада могу да оману”, сматра др Радовановић.

Уколико број оболелих од короне настави да расте, др Радовановић каже да је то почетак деветог таласа оболевања од короне у Србији и да грађани морају да прихвате чињеницу да је та болест ту и да ће остати у популацији у догледној будућности.

РУСИ НА ПРОЛЕЋЕ ИДУ НА КИЈЕВ! Пољаци најављује велику офанзиву руске армије

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА