Најновије

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ОД КИНЕ: Србија добија нову инвестициону ињекцију

У кинеском граду Сјамену данас су потписана два меморандума о разумевању укупне вредности око четири милијарди долара који предвиђају нове инвестиције кинеске компаније Зиђин мајнинг у Србији.
Пут свиле... (Фото: Пиксабеј)

Пут свиле... (Фото: Пиксабеј)

Меморандуме је у оквиру Српског инвестиционог форума „One China, One Serbia“, одржаном на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ 2023, испред Србије потписала министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је казала да је потписан Меморандум о разумевању о развоју Доње зоне рудника бакра и злата Чукару Пеки, који предвиђа инвестицију од 3,811 милијарди долара уз примену највиших еколошких стандарда, а потписан је и Меморандум о развоју соларне електране од 300 мегавата за потребе компаније, вредан 200 милиона долара.

„Захваљујући меморандуму, који подразумева 3,8 милијарди долара нових инвестиција, Србија ће се сврстати међу највеће европске произвођаче бакра и водеће произвођаче злата, али и створити могућност за додатне инвестиције, уз обавезу примене највиших стандарда животне средине“, казала је Дубравка Ђедовић Хаднановић.

Према њеним речима, инвестиција „Зиђин мајнинга“ у соларну електрану вредну 200 милона долара, омогућиће синергију обновљивих извора енергије (ОИЕ) и рударства, као и бољу заштиту животне средине, јер ће се смањити употреба енергије из угља и фосилних горива.

Министарка је додала и да је компанија Зиђин мајнинг један од стубова сарадње Србије и Кине и како је нагласила потписивањем данашњих докумената „почиње и нова ера још бољих односа, две земље који се заснивају пре свега на пријатељским односима двојице председника Александра Вучића и Си Ђинпинга“.

Дубравка Ђедовић Хаднановић је позвала и друге компаније из Кине да улажу у Србији и подсетила да је Србија стекла репутацију „звезде у успону“ у свету страних директних инвестиција, јер су од 2012. до 2022. оне увећане са једне на 4,4 милијарди долара, односно за више од четири пута.

Она је навела да Србија и сада, у условима светске кризе наставља тренд привредног раста, упркос успоравању европске привреде.

„Репутацију смо стекли захваљујући изванредним економским резултатима, који се огледају у стабилном привредном расту, смањењу незапослености и сталном унапређењу услова пословања“ казала је она.

Министарка је изразила очекивање да ће енергетика о рударство бити један од покретача привредног раста и развоја Србије у наредној деценији имајући у виду изазове енергетске транзиције, енергетске кризе, потребе за новим производним капацитетима и растуће потребе за минералним сировинама.

Према њеним речима, за остварење циљева одрживог развоја Србији је потребно око 15 милијарди евра инвестиција у енергетику, пре свега у обновљиве изворе енергије, реверзибилне хидроелектране и гасне електране, као и значајна улагања у развој преносне и дистрибутивне мреже и градњу гасних интерконектора ка суседним државама.

„Рударство је сектор који предњачи у расту индустријске производње у Србији и бележи раст од 22 одсто у 2022. у односу на 2021, чему је у значајној мери допринела и компанија Зиђин која запошљава око 7.700 људи у нашој земљи“, навела је министарка.

Она је подсетила да је Србија богата неким од критичних минерала, што представља јединствену прилику у 21. веку, пренео је Танјуг.

Прочитајте ОВДЕ о заоштравању на Тајвану

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА