Најновије

ВУЧИЋ ЈАВНО ОГОЛИО НАТО: Ево шта нам спремају - супротно УН1244!

Србија не може да се супротстави ни у новцу, ни у оружју САД, Турској и многим другим државама које брину о албанским нелегалним и криминалним структурама, али може да увек буде довољно снажна да то буде одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је угрози, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Припремамо пакет од још 150 милиона евра и 400 милиона евра за додатно опремање и наоружавање Војске Србије. То је мимо онога што је већ записано у буџету, где је предвиђено око 360 милиона евра за додатно наоружавање.

Србија креће са серијском производњом дронова „самоубица”. Стигла и опрема за ометање непријатељских дронова и нисколетећих летелица, хеликоптера и авиона, која је купљена пре две године.

Рушење међународног правног поретка даљим наоружавањем тзв. косовских безбедносних снага има за циљ да се супротно Резолуцији 1244 са територије Косова и Метохије у потпуности уклони било какав траг постојања Републике Србије и српског народа. Изјаве појединих тзв. косовских званичника недвосмислено говоре о таквом њиховом циљу. Хвале се да ће свака полицијска патрола бити наоружана дугим цевима, како би Срби осећали несигурност и што пре напустили Косово – рекао је јуче председник Србије Александар Вучић, након што је са министром одбране Милошем Вучевићем и замеником начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковником Желимиром Глишовићем обишао Дежурни оперативни центар Војнобезбедносне агенције (ВБА).

Шиптарско-америчке мутљавине на Космету

Вучић је истакао да одлука о даљем наоружавању није само најављена већ је и донета у америчком конгресу и спроводи се готово свакодневно и посредством других земаља, пре свега Турске, НАТО земаља и Хрватске. Он је навео и да Приштина има најбрже растући буџет за војску и полицију, које не би смеле ни да постоје према међународном јавном праву.

„Тзв. косовске снаге безбедности, без сопствене производње, у овом тренутку имају заједно са тзв. косовском полицијом 223 оклопна возила. Желе да до 2027. имају 5.500, како они то кажу, професионалних војника у КБС и још 20.000 у првој резерви. Та трансформација се обавља у складу са планом Сједињених Америчких Држава и под менторством стручњака из САД”, рекао је Вучић и додао да се у Приштини разматра увођење обавезног војног рока, како би се ови задаци могли испунити.

„Те оружане снаге до 2027. године, поред лаког стрељачког наоружања, треба да буду опремљене са више од 350 борбених оклопних возила, хеликоптерима, противоклопним вођеним ракетама, самоходним бацачима, хаубицама, противваздухопловним системима, извиђачким тактичким борбеним летелицама и килер дроновима или дроновима камиказама. Из Америке су већ испоручене велике количине теренских возила ’хамер’, борбених возила ’гардијан’, мање количине оклопних возила ’бастион’, извиђачке беспилотне летелице РQ-20 пума, а најављено је опремање значајним количинама противоклопних система ’џевелин’, док се наводно разматра и набавка непознатих количина паметних противтенковских мина М93 хорнет”, навео је Вучић и нагласио да оклопна возила испоручује и Турска, док су из Хрватске стигле униформе и јуришне пушке VHS2 почетком ове године.

Председник Србије је нагласио да се све ово ради нелегално јер Резолуција 1244 СБ УН предвиђа демилитаризацију косовских Албанаца. Он је истакао да Србија није јака као САД, Велика Британија, Немачка или Турска, али и даље може целом свету да укаже како се брутално крше међународне јавноправне норме.

Он је рекао да је наше да разумемо шта је то што се збива око нас, да чувамо мир, да чувамо стабилност, али и да снажимо нашу војску, додавши да је координација безбедносних структура Србије тј. МУП-а и војске врло добра. У том погледу, истакао је важност ВБА за безбедност и сигурност наше војске, јер ова агенција прати и све што се дешава у Копненој зони безбедности уз административну линију са КиМ.

Стоструко јача Војска Србије 

Уз констатацију да је Војска Србије данас стоструко јача него пре десет година, председник Вучић је најавио да ће се у 2024, највише до сада, улагати у војну опрему и нова возила, која би требало да стигну до краја 2026.

„Ми припремамо сада пакет од још 150 милиона евра и још 400 милиона евра за додатно опремање и наоружавање Војске Србије. Ова година ће бити најснажнија и највећа у погледу војне опреме. Ово што сам рекао је мимо онога што је већ записано у буџету, где је предвиђено око 360 милиона евра за додатно наоружавање”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, 186 милиона евра слободних средстава на рачуну Југоимпорт СДПР-а одмах ће бити утрошено за куповину оружја и оруђа из фабрика наше наменске индустрије. Поред осам „нора”, Србија ће узети 81 продужени „милош” за превоз пешадијских јединица и додао да ће свако од тих возила бити наоружано даљинско-управљивим станицама или 12,7 или 14,5 милиметара или 20 милиметара и противоклопним ракетама како би могло да у сваком тренутку пружи одговор и тежим оклопно-механизованим јединицама и борбеним возилима. „Узећемо 30 купола за ’лазаре’ са специјалним дупсовима, узећемо и од Мађарске 26 борбених возила пешадије и још неке делове”, рекао је Вучић и додао да је стигла и опрема за ометање непријатељских дронова и нисколетећих летелица, хеликоптера и авиона, која је купљена пре две године.

Навео је да Србија приводи крају потпуно опремање ПВО система, који ће, према његовим речима, представљати изузетно велики проблем за сваког потенцијалног агресора. Такође, Србија креће са серијском производњом дронова „самоубица” и најавио да би већ пре краја ове године могли да имамо више хиљада таквих дронова предатих Војсци Србије на употребу. Он је захвалио људима из Војнотехничког института и свима другима који у томе учествују, нагласивши да су ти дронови резултат домаће памети и домаће производње.

На новинарско питање да ли је набавка оружја и оруђа одговор на наоружавање Приштине или реализација претходних планова, Вучић је одговорио да Србија има своје планове, али и да добро разуме шта је то што се збива и не само када је реч о Приштини.

„Добро анализирамо ситуацију у свету и у региону, сагледавамо све чињенице, добро видимо како се крећу и политичке прилике, добро разумемо чији су све интереси да Србија буде сломљена. У складу са тим и са својим могућностима доносимо одлуке. Наше су могућности изузетно мале у односу на велесиле попут САД, Турске и многе друге које брину о албанским нелегалним и криминалним структурама”, рекао је Вучић.

Како је закључио, Србија њима не може да се супротстави, ни у новцу, ни у оружју, али може да увек буде довољно снажна да то буде одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да је угрози.

ВБА бди над безбедношћу наше војске

Током јучерашње посете Дежурном оперативном центру Војнобезбедносне агенције, председник Вучић је истакао да се ВБА бави безбедношћу и сигурношћу наше војске и оним што се дешава у нашим касарнама.

„Важно је да увек имате пуну контролу над оним што се збива”, нагласио је Вучић и истакао да ВБА сарађује и са свим другим службама безбедности, као и да прикупља податке и о томе шта се дешава у Украјини и Гази и другим местима, како бисмо могли да искуства применимо у свом одбрамбеном систему.

Представници Војнобезбедносне агенције су рекли Вучићу да Оперативни центар ради нон-стоп, 24 сата, 365 дана у години и да се одатле контролише цела територија и прикупљају информације.

Одговарајући на новинарско питање у вези са хапшењем српског држављанина који је, како је речено, радио у корист шпијунских служби Албаније, Вучић је рекао да је добио нешто шири извештај и да је то посао за БИА, али да нема сумње да је на територији Србије појачано присуство обавештајних агенција из иностранства.

Прочитајте ОВДЕ шта поручује Путин 

Извор: Политика / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА