Најновије

Животне поуке Николе Тесле - како задржати свој ум заувек млад

Једем два оброка дневно и избегавам сву храну која ствара киселину. Једем свеже поврће, а рибу и месо ретко. Једва да спавам! – рекао је највећи српски научник

Никола Тесла поново живи у хотелу, у питању је „Валдорф-Асторија”, у изнајмљеном стану са одложеним плаћањем. Дугови се пењу на невероватних 20.000 долара, тако да власник хотела преузима власништво над Ворденклифом да би измирио своја потраживања.

Тесла улази у зиму свог живота као сиромашни усамљеник.

Сели се у нови хотел, „Пенсилванија”, где живи на петнаестом спрату, у соби 1522 Е.

На свој 75. рођендан добија необично велико признање – његово лице краси насловну страну престижног часописа „Тајм”.

Од југословенске владе прима скромну пензију и бави се истраживањима колико му прилике и финансије дозвољавају, које нема у издашним износима.

Године 1933. дао је интервју у коме је отворено говорио о својим животним навикама и животној филозофији.

- Наше стање тела и духа у старости само је потврда како смо провели младост - каже самоуверено. – Тајна моје сопствене снаге и виталности данас је у томе што сам у младости водио оно што би се могло назвати побожним животом – рекао је он.

Његова изврсност је произашла из схватања да мора да контролише своје 'страсти и апетите' ако жели да оствари своје снове и настави да ради до смрти.

Затим додаје да је од малих ногу почео да живи дисциплиновано и планирано, радећи и концентрисајући се само на оно што је желео да постигне.

- Не желим паузу, јер у мојим настојањима нема претеривања. Када би сви људи изабрали за свој животни посао оно што је у складу са њиховим темпераментом, збир среће у свету би се немерљиво повећао. Многи су тужни и депресивни због пролазности живота. Каква је корист од покушаја да се било шта постигне – питају се и кажу: „Живот је тако кратак. Не бисмо имали времена за живот да смо се посветили неком задатку.’ Али нису свесни да би могли значајно да продуже живот, само да су се потрудили. Али људска бића раде толико ствари које им утиру пут до гроба пре него што дође време... Пре свега, ми једемо превише, што сте, сигуран сам, често чули раније. Једемо погрешну храну и пијемо погрешне врсте течности. Највећи део штете настаје због преједања и недовољног вежбања, што доприноси токсичним стањима у телу и спречава елиминацију нагомиланих отрова. Зашто преоптеретити тела која нам служе? Једем два оброка дневно и избегавам сву храну која ствара киселину. Скоро сви једу превише грашка и пасуља и друге хране која садржи мокраћну киселину и друге токсине. Осим тога, једем свеже поврће, а рибу и месо ретко. Риба је позната као храна за мозак, али има веома јаке киселе реакције, јер садржи доста фосфора. Елиминишем све стимулансе. Уздржавам се и од меса. Уверен сам да за сто година кафа, чај и дуван више неће бити у моди. Алкохол ће се, међутим, и даље користити. То није стимуланс, већ прави еликсир живота. Верујем да треба много да вежбате. Сваки дан препешачим 12 до 16 километара и никада не узимам такси или друго превозно средство када имам времена за пешачење. Такође, вежбам сваки дан у купатилу, јер мислим да је то веома важно. Узимам топлу купку, а затим следи мало дужи хладан туш. Колико спавам? Једва да спавам! Потичем из дуговечне породице, али сви ми лоше спавамо. Као и моји преци, очекујем да ћу живети најмање сто година. И не брине ме недостатак сна. Понекад се одморим сат времена, или мало више…

Прочитајте ОВДЕ како све лук може бити благотворан и лековит

Извор: Одломак из књиге Дејана Стојиљковића „Никола Тесла – песник науке“

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА