Најновије

(НЕ)ОЧЕКИВАНО ПРИЗНАЊЕ КИЈЕВА: Половину украјинског буџета субвенционише Запад

Власти у земљи тренутно немају једноставна решења за обнову државе, друштва и бизниса, а влада ће можда повећати стопе неких пореза како би надокнадила економски пад, изјавио је заменик министра економије и трговине Украјине Тарас Качка.

Половину украјинског буџета субвенционишу западне земље и прелазак на самоодрживост у будућности биће изузетно тежак, изјавио је заменик министра економије и трговине Украјине Тарас Качка.

"Морате да схватите да су наше јавне финансије, где добијамо преосталих 50 одсто трошкова, финансијска помоћ наших партнера", казао је Качка у интервјуу украјинском ТВ каналу ТСН, објављеном на Телеграму.

Он је додао да руководство земље нема приступ да ће Украјина постојати деценијама захваљујући помоћи партнера. 

"Прелазак на самодовољност у контексту обнављања економског и извозног потенцијала земље и привлачења инвестиција биће веома тежак, као и процес интеграције са Европском унијом", истакао је.

Качка је напоменуо да помоћ Кијеву долази из Канаде, Јапана, ЕУ и САД, а да би без тих средстава било немогуће издржавати одређена социјална давања, укључујући финансирање образовања.

Према његовим речима, власти у земљи тренутно немају једноставна решења за обнову државе, друштва и бизниса, а влада ће можда повећати стопе неких пореза како би надокнадила економски пад.

Како је раније изјавила украјинска посланица Александра Устинова, рупе у државном буџету се затварају уз помоћ западног финансирања, а ако се прекине помоћ Сједињених Држава, власти ће бити принуђене да се "пруженом руком" окрену земљама Г7.

Владимир Зеленски је крајем новембра потписао нацрт закона о државном буџету Украјине за 2024. годину са дефицитом већим од 43 милијарде долара.

ШОЛЦ ПРИЗНАО: Због испорука оружја Украјини, нисам „канцелар мира“

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА