Најновије

Владан Матијевић добитник Награде "Београдски победник" за роман "Пакрац"

Роман 'Пакрац' Владана Матијевића издвојио се мајсторством приповедања којим је успостављена аутентична и сложена слика света, саопштио је жири

Лауреат Награде "Београдски победник" је Владан Матијевић за роман "Пакрац", саопштио је жири на конференцији за медије у Библиотеци града Београда.

Жири у саставу др Предраг Петровић (председник), др Весна Тријић, др Петар Пијановић, др Слађана Илић и др Наташа Анђелковић, одлучио је да трећи по реду лауреат "Београдског победника" буде Владан Матијевић за роман "Пакрац". За Матијевићев роман су гласали Предраг Петровић, Слађана Илић, Петар Пијановић и Весна Тријић, док је Наташа Анђелковић глас дала делу "Песма о три света" Владимира Пиштала.

"Роман 'Пакрац' Владана Матијевића издвојио се мајсторством приповедања којим је успостављена аутентична и сложена слика света. Удвојена личност главног јунака, окружена ликовима са маргине и бомбардована вестима из црне хронике, доводи у везу савремени Београд са Пакрацом с почетка ратних деведесетих. Критички преиспитујући модерно српско друштво, овај роман храбро, провокативно и прецизно отвара питања зла, одговорности и моћи на крају двадесетог и почетком двадесет првог века. Поетички се надовезујући на уметничко искуство црног таласа у српској прози и филму, Владан Матијевић користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда. Суочавајући читаоца са различитим манифестацијама насиља, приповедач нас води ка спознаји метафизичког порекла и природе зла. Награђени роман на трагу је поетике коју је Владан Матијевић засновао у претходним остварењима, првенствено у збирци приповедака ’Прилично мртви’ и роману ’Врло мало светлости’", стоји у образложењу жирија. Први лауреат овог признања био је Драго Кекановић за роман "Приврженост", а прошле године наградом је овенчан Горан Петровић за књигу "Папир".

КИЈЕВ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ! Украјинци напуштају територије

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА