Најновије

Можда нисте знали, али ако једете сир пре спавања - имаћете ноћне море

Резултати недавно спроведене студије показали и то да снови завили и од врсте сира коју су испитаници конзумирали пре спавања.

Да конзумација сира или млечних производа пред спавање може да изазове ноћне море и лоше снове "доказала" је једна студија у Великој Британији. Током студије тестирано је 200 испитаника који су пред спавање јели различите врсте сира, и већина њих је потврдила да су имали јако "чудне" снове.

Поред тога, субјекти студије су изјавили да могу врло јасно да се сете снова које су имали током целе ноћи. Они који су негирали ноћне море, пријавили су да су ипак имали "веома необичне снове". Нису биле ноћне море нити на било који начин посебно непријатни снови - само необични.

Још занимљивије је то да су снови зависили од врсте сира коју су испитаници конзумирали пре спавања.  

Субјекти којима је дат стилтон сир открили су да су њихови снови били најживописнији и најнеобичнији. Један испитаник је пријавио да је сањао битку у којој су војници користили мачиће за борбу уместо оружја. Субјекти који су конзумирали чедар претежно су сањали познате личности, а они који су јели чеширски сир пријавили су сан без снова, али миран.

Е, сад. Постоји и друга страна приче (читај - друга група научника) која негиира да сиреви изазивају чудне снове и да их треба јести пре спавања због витамина и хранљивих материја које садржи.

На пример, немасни сиреви су посебно богати аминокиселином триптофаном, која подстиче ослобађање хормона серотонина. Серотонин је неуротрансмитер који подстиче тело да се опусти и саставни је део управљања циклусом сна. Поред високог нивоа триптофана, сир је такође богат калцијумом. Овај минерал је посебно ефикасан у смањењу стреса и стабилизацији нервних влакана, што значи да нервни систем постаје смиренији и омогућава опуштање.

Ова група научника тврди да је добра ужина пре спавања - сир и крекери, јер комбинација угљених хидрата и протеина задовољава апетит и омогућава непрекидан и миран сан.

Коме веровати?

НАЈВИШИ ВОЈНИ ЗВАНИЧНИК НАТО-А ЗАТРАЖИО: Црна Гора да пошаље више...

Извор: Правда/Новости.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА