Најновије

Да ли знате како је настао мит о томе да шаргарепа побољшава вид?

Митови и постоје да бисмо их рушили, јер, и поред тога што су вам родитељи када сте били мали вероватно говорили да шаргарепа побољшава вид и да баш због тога морате да је једете… ово је ипак само делимична истина.

Истина је да ако једете пуно шаргарепе ваша коже може да постане наранџаста (тачније, више жута), а ово је у медицини познато као xантхаемиа.

Такође, истина је да шаргарепа генерално има позитиван утицај на здравље очију јер је пуна бета-каротена, органског једињења кога, у зависности од потеребе, наш организам претвара у витамин А.

Али… и поред тога што су вам родитељи када сте били мали вероватно говорили да шаргарепа побољшава вид и да баш због тога морате да је једете… ово је ипак делимична истина.

Мит о томе да шаргарепа може да побољша вид настао је у Другом светском рату, а измислили су га Британци како би заварали нацисте.

Шаргарепе су вековима сматране за лековито поврће. У средњем веку, веровало се да оне лече све, од полно преносивих болести па све до змијског уједа. Али са видом су постале повезане тек у Другом светском рату, у време када су нацисти свакодневно бомбардовали Лондон.

Познати британски пилоти, као што је Џон "Мачје очи/Цатс’ Еyес” Кунингам, својим ловцима су почели да обарају знатно више нацистичких бомбардера и пре него што стигну до Лондона – и то чак и по мраку, што је до тада било прилично тешко и скоро немогуће извести. Вест се ширила брзо, а Бритисх Роyал Аир Форце (РАФ) је морао да одговори јавности на питање "како?", а при томе да сакрије праву истину.

РАФ се огласио, а за нагло побољшање вида (чак и ноћу) су "оптужили" шаргарепе. Они су тврдили да њихови пилоти једу велике количине овог поврћа које им је знатно побољшало вид и омогућило да боље виде нацистичке бомбардере. Али… шаргарепе нису имале везе са правом истином.

Ројал Еир Форс е обарао више нацистичких авиона због нове технологије коју су тајно развијали – радара. Прве радаре Аирборне Интерцептион Радар (АИ), су почели да користе 1939. године, а он је могао да детектује непријатељске бомбардере и пре него што стигну до Енглеског канала. Наравно, ову моћну нову технологију су крили од нациста – и једноставно за све "окривили" шаргарепе.

На ову пропаганду нису насели само нацисти, већ и сами Британци. Ускоро су почели масовно да узгајају и једу шаргарепе како би и сами боље видели током ноћи. Широм Велике Британије су се организовала такмичења у прављењу јела од шаргарепе, писали су се кувари у којима су се налазила искључиво јела од шаргарепе, а чак је и Волт Дизни направио неколико цртаних филмова који су промовисали ово поврће.

А како и колико шаргарепе стварно могу да помогну вашим очима?

Иако је британска пропаганда створила мит о томе да шаргарепе могу значајно да побољшају вид, модерна наука каже да од њих нећете боље видети, шаргарепе ће ипак позитивно да делују на целокупно здравље очију.

Шаргарепе су важан извор витамина А, а екстремни недостатак овог витамина може да проузрокује слепило. У земљама у развоју, недостатак витамина А је тренутно водећи узрок слепила. Недостатак витамина А такође може да доведе до Xеропхтхалмие, стања у којем очи више не могу да производе сузе, постају суве, капци натечени, а понекад чак и појављивање чирева на рожњачи.

Шаргарепе садрже и антиоксиданс лутеин. Храна богата лутеином повећава густину пигмента у жутој мрљи (зона на мрежњачи ока која носи највећи број чулних ћелија), а већа густоћа пигмента на том месту значи смањен ризик од макуларне дегенерације која води до слепила. Поред шаргарепе, лутеин се налази и у спанаћу, кељу… као и у другом лиснатом поврћу.

Међутим, ако ваши проблеми с видом нису директно повезани с овим симптомима, витамин А неће да побољша вид без обзира колико шагарепе једете.

Извор: pixelizam.com

 

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА