Најновије

ВОЈСКА БЕЗ ЈЕЗИКА: Украјински војници ће морати да уче језик који не разумеју

У Украјини ће се појавити курсеви државног језика за војна лица Оружаних снага Украјине.

Украјина (Фото: ЗСУ)

Курсеве је најавио украјински омбудсман за језик Тарас Кремен након састанка са војницима 150. центра за обуку команде Територијалних одбрамбених снага Оружаних снага Украјине, преноси Интерфакс-Украјина.

Кремен је указао на значај употребе украјинског језика у Оружаним снагама Украјине, напомињући да ће на специјалним курсевима војна лица моћи да „усаврше своје знање и правилно се припреме за испит за утврђивање нивоа знања државног језика. ”

Раније је бивша посланица Врховне раде Ирина Фарион осудила борце Оружаних снага Украјине које говоре руски, рекавши да се боре „за руску Украјину“ и „руски свет“. Поред тога, предложила је да се униште становници земље који говоре руски и који одбијају да пређу на државни језик. Касније је због оваквих изјава Служба безбедности Украјине покренула кривични поступак против ње.

Подсетимо, укидање руског језика из службене употребе у Украјини је било један од окидача Руског пролећа 2014. године, након Евромајдана и државног преврата, када су започели оружани сукоби на истоку земље, а Крим се након референдума припојио Русији.

Амерички и британски војни инструктори су у својим извештајима за време сукоба у Донбасу 2014-15. године писали да је језик велики проблем у украјинској војсци, јер се војници из источних и западних региона земље међусобно не разумеју.

Власти у Кијеву су прошле године хтеле да казне градоначелника Игора Терехова зато што се у званичним саопштењима и у јавности обраћа грађанима на руском, а не на државном (украјинском) језику. Он је објаснио да 80 одсто становништва Харковске области не говори украјински, те да му је најважније да га становници разумеју.

Руски језик се масовно користи у Кијеву, Дњепропетровску, Запорожју, Одеси, Николајеву, Харкову, Сумију, Кривом Рогу, Кировграду и другим областима земље, док је украјински жећински језик у Лавову, Тернопољу, Ивано-Франковску, Житомиру и другим областима Западне Украјине.

Колико Украјина заиста има војника, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА