Најновије

СПОМИЊЕ СЕ ОТЦЕПЉЕЊЕ: Кључа у Тексасу, САД улазе у велику уставну кризу

Америка полако, али сигурно улази у велику уставну кризу, а епицентар сукоба је у савезној држави Тексас. Пошто се налази на самој граници са Мексиком и биљежи велики број илегалних улазака, Грег Абот, гувернер Тексаса, поставио је жилет жицу на границу, док је Врховни суд наложио да она мора бити скинута.

САД (Фото: Pixabay)

Абот, иначе републиканац, заинатио се и прети сукобом са федералним снагама ако буде било потребе. Још 25 републиканских гувернера стало је уз Абота, који наглашава да верује и у њихову војну подршку Тексасу.

Управо ова криза прети да преобликује Америку, моћ савезне владе и држава, али и озбиљно поремети демократу Џозефа Бајдена у изборној години за председника Америке.

Првествено је Врховни суд саопштио да савезна влада има овлашћење да уклони жилет жицу коју је Тексас поставио на јужној граници са Мексиком, због прилива илегалних миграната.

Национална безбедност је саопштила да Тексас има рок до петка да дозволи федералним властима приступ “Игл Пасу“. Али, гувернер Тексаса прети да ће повећати државну патролу на граници, додајући још баријера и више жилет жице.

Хаим Васкез, адвокат за имиграцију Северног Тексаса, рекао је за CB News да је ово незапамћени сукоб на граници.

- Никада нисмо видели хаос који сада имамо. Никада нисмо дошли до те тачке где имамо Националну гарду Тексаса, агенте из ДПС-а који у суштини блокирају улаз и преузимају власт или контролу границе. Тренутно смо у веома критичном питању јер тестирамо, заиста, суштину Сједињених Држава и да ли Врховни суд има овлашћења, да ли државе морају да се придржавају или пронађу начин да то протумаче онако како оне желе - рекао је Васкез.

Ако савезна влада одустане од овога, они ће у потпуности изгубити ауторитет који имају, сматра адвокат.

Двадесет пет републиканских гувернера подржава став Абота. Кажу да Тексас има уставно право на самоодбрану. Абот каже да верује да би те државе биле спремне да пошаљу трупе на границу ако буде потребно.

- Мислим да смо управо сада прешли границу покушаја да решимо проблем и сада га претварају у политичко питање - рекао је Васкез.

Тексас дели границу од 1.981 километар са Мексиком. Илегална имиграција приближава се кризној тачки. Само прошлог месеца обрађено је рекордних 300.000 илегалних имиграната.

Питање миграната ће можда чак и бити одлучујуће када је реч о предстојећим председничким изборима. Садашњи амерички председник Џозеф Бајден из редова демократа приметно је либералан по том питању, док републиканци који контролишу Тексас желе оштрију борбу са мигрантима, преноси Нова.

На потезу је сада Бајден, који усред ескалације сукоба на Блиском истоку, мора да се одлучно постави и када је реч о унутрашњој кризи. Несумњиво је, такође, да Грег Абот неће одустати од својих намера и да ће вероватно овај случај одредити исход и наредних сукоба држава са савезном влашћу.

Тексас је, иначе, познат и као "бунтовник" Сједињених Држава. Неретко се из ове савезне државе помиње реч отцјепљење, а последњи пут се то догодило у децембру прошле године.

Заговорници отцепљења Тексаса од Сједињених Држава тада су веровали да су на ивици да остваре кључну победу.

Тексашки националисти годинама се залажу за референдум о сецесији Тексаса, упркос чињеници да Устав САД не предвиђа да се држава отцепи. Земља се отцепила од Мексика 1836. и провела девет година као самостална нација пре него што је постала америчка савезна држава. Такође се отцепила од САД 1861. пре него што је поново примљена након завршетка грађанског рата 1870.

О трећем светском рату прочитајте ОВДЕ.

Извор: медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА