Најновије

5 минерала које морамо да уносимо сваки дан, јер без њих се не може

Уношење довољних количина минерала повезано је с количином енергије коју имамо, а која нам помаже да функционишемо и будемо активни, имамо здраве кости и да нам штитаста жлезда правилно функционише

Да бисмо били сигурни да у организам уносимо довољно минерала, најважније је да једемо пуно лиснатог тамнозеленог поврћа. Разне житарице такође су богате важним минералима, као и јаја, алге и друго морско поврће.

Ако не успевате исхраном да унесете довољно одређених минерала, можете покушати да их надокнадите суплементима.

Уношење довољних количина минерала повезано је с количином енергије коју имамо, а која нам помаже да функционишемо и будемо активни, имамо здраве кости и да нам штитаста жлезда правилно функционише.

Ако сваки дан једете различито свеже поврће, велика је вероватноћа да уносите довољне количине минерала, али лети га је потребно јести још више јер се минерали губе знојењем. Зато је добро знати којих је то пет најважнијих минерала које треба уносити сваки дан.

Гвожђе

Телу је потребно гвожђе како би преносило кисеоник кроз организам. Када не уносите довољно гвожђа, уморни сте и малаксали, а тај осећај може да постане хроничан ако не повећате унос овог важног минерала. Гвожђе узимајте увек уз витамин Ц, који поспешује његову апсорпцију. Црна чоколада, бели пасуљ, остриге, сардине, броколи... само су неге од намирница богате гвожђем

Калцијум

Знамо да је калцијум неопходан за јаке кости, а нарочито је важан за децу. Истраживања су показала да уношење довољних количина калцијума у детињству помаже да се до 18. године постигне максимум коштане масе, што смањује могућност за добијање остеопорозе у познијим годинама. Млечни производи обилују овим важним минералом, као и биљна храна - спанаћ и грахорица.

Магнезијум

Магнезијум је минерал неопходан за здравље костију и енергију. Недовољне количине магнезијума могу да доведу до озбиљног замора. Супротно томе, постоје докази да магнезијум помаже и да боље спавамо, а довољно сна омогућава нам да током дана имамо довољно енергије. Поред тога, истраживање је показало да је овај минерал повезан са смањеним симптомима ПМС-а. Има га у семенкама бундеве, које садрже и дозу цинка који такође спречава грчеве.

Цинк

Овај минерал има неколико кључних улога. Мозгу је потребан за когнитивне функције и памћење, а и помаже телу да производи важан хормон штитасте жлезде - Т3. Каменице су један од најбољих извора цинка, а садрже и пуно селена, који помаже у синтези хормона штитасте жћезде.

Калијум

Калијум помаже у регулисању крвног притиска и зато је изузетно важан за здравље срца. Такође, игра важну улогу у раду нервног система. Банане су изврстан извор калијума, али нису једине. Зелено поврће, слатки кромпир и лосос садрже још веће количине овог минерала.

Извор: Задовољна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА