Најновије

ДОДИК ОДЛУЧИО! Вулин постао сенатор Републике Српске

У оквиру обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске данас је у Бањалуци одржана шеста седница Сената Републике Српске, последња у овом седмогодишњем мандату, којом је председавао председник Републике Српске Милорад Додик.

Новоименовани сенатори Александар Вулин и Антон Касиповић положили су заклетву.

Председник Републике Српске најавио је да ће у наредном периоду именовати нове чланове Сената.

Додик је захвалио на дугогодишњој сарадњи осамнаесторици сенатора, који по Закону о Сенату више не могу бити поново именовани, истакавши да су они својим радом дали одговоре на питања од посебног значаја за политички, национални, економски и културни развој Републике Српске.

Сенатори Републике Српске пружили су снажну подршку руководству Републике Српске у њиховом раду на одбрани уставне позиције Српске и њиховом залагању за очување мира и стабилности.

Седници су присуствовали српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председавајућа Већа народа Републике Српске Сребренка Голић, пренела је РТРС.

Сви Срби да одбију пасош Србије и право гласа

Доскорашњи директор Безбедносно информативне агенције и сенатор Републике Српске Александар Вулин поручио је данас из Бањалуке, где се обележава Дан Републике Српске, да сви Срби без обзира где да живе морају да имају право добијања српског пасоша и право гласа. 

"Јануар 9. није дан који су изабрали Срби, 9. јануар је изабрао Србе. Срби су реаговали на одлуке других народа, не само оних који су живели у БиХ, већ и на одлуке великих сила које су решиле да прегазе вољу српског народа и да направе Балкан какав би њима одговарао. РС је једино што није направљено по вољи великих сила", рекао је Вулин честитајући свим Србима дан Републике Српске. 

Санкције

Коментаришући санкције које су САД увеле њему и председнику РС Милораду Додику, Вулин је оценио да је њихов циљ да ућуткају сваког ко се бори за интересе Срба. 

Додао је да ће на овим просторима када се неко бори за српски народ пре или касније бити кажњен.

"Додику је кажњена и породица, моја није, моји синови су мали, ја верујем да ће, ако се ово настави и они како буду расли, на неки начин бити кажњени", рекао је он и нагласио да то нису санкције Додику већ РС.

"То су санкције које имају за циљ да сваком ко се гласно бори за интерес српског народа ставе до знања да је то кажњиво и не може да се ради", навео је Вулин и додао да се још нико није потрудио да објасни како је то уједињење Немачке - поражене у два светска рата добро за светски мир, а уједињење Срба победника у два светска рата није. 

Вулин је навео да се лично залаже да сваки Србин где год да живи треба да добије српски пасош и право гласа на изборима.  

Сраман однос опозиције према Србима из Републике Српске

Однос, како је рекао, "НАТО-опозиције" према Србима из РС, Вулин је оценио као сраман. Додао је да је разочаран малим одзивом бирача који имају право гласа у Србији, а живе на простору РС. 

"То је наша грешка и сматрам да је требало водити кампању и на простору РС, као што то раде све хрватске политичке партије које се боре за сваки глас хрватских грађана на простору Херцег-Босне", рекао је Вулин и нагласио да мисли да ће грешка бити исправаљена на следећим изборима.

Према његовим речима, "тај облик аутошовинизма по коме Срби из РС, 'Републике Шумске' како је називају представници НАТО-опозиције", аутошовинизам који изазива гађење, али изазива страх. 

"Данас ћете забранити држављанима Србије из РС да гласају, а шта ћете сутра, можда ћете забранити држављанима Србије који живе на југу да гласају зато што они традиционално гласају за државотворне партије, а не партије натовске опозиције", навео је Вулин и уптитао ко је тај који одређује који држављанин Србије сме да гласа и користи своје уставно право.

Додао је да сматра да сви Срби без обзира где су морају да имају могућност и право добијања српског пасоша, а самим тим и право гласа и то се у свим земљама на свету подразумева - "када имате држављанство, ви гласате, где живите је потпуно неважно". 

Вулин каже да би то чак и проширио - по неким проценама између 600 и 800 хиљада држављана Србије који су пореклом из РС, могли би да затраже држављанство РС и да гласају на изборима у РС.

"Процес уједињења је започет, снага српског света се једноставно не може зауставити, а ово је нешто што су други народи пре нас већ урадили", поручио је Вулин који је на седници Сената положио свечану заклетву пред председником Републике Српске Додиком и осталим члановима Сената.

ДОДИК ОДГОВОРИО МАРФИЈУ И АМБАСАДИ САД: Нисте добродошли у Републику Српску

Извор: Политика.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА