Најновије

ЈЕЗИВА САЗНАЊА! Какву опрему је то купио Кијев, спрема се прави распад система

Прва назнака могућег позивања жена ступила је на снагу октобра прошле године, са законом који захтева од жена са медицинском спремом да се региструју у регрутним канцеларијама.

Министарство одбране Украјине први пут је набавило велики број комплета женских војних униформи, наводи начелник одељења Рустем Умеров.

Купљено је 50 хиљада комплета женских униформи, 100 хиљада електричних јастучића за грејање, 15 хиљада заштитних слушалица, пише Умеров на Фејсбуку.

Како министар признаје, у протекла четири месеца је Министарство одбране "идентификовало раније почињене прекршаје у износу од више од 10 милијарди гривни", што је око 263 милиона долара.

Прва назнака могућег позивања жена ступила је на снагу 1. октобра, са законом који захтева од жена са медицинском спремом да се региструју у регрутним канцеларијама.

Од краја 2023. године у украјинском парламенту се разматра нови закон о мобилизацији. Према речима Марјане Безугле, посланице пропредседничке странке Слуга народа, документ, између осталог, изједначава мушкарце и жене као војне обвезнике. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни генерално је подржао предлог закона, али се успротивио регрутацији жена у службу.

У Украјини је од фебруара 2023. објављена, и више пута продужена, општа мобилизација, а власти у земљи чине све да војно способни мушкарци нипошто не избегну службу. Забрањено им је да путују у иностранство, а позиви за служење им се додељују и у државним установама, и на улицама, местима где је велика гужва.

Многи мушкарци месецима не напуштају своје домове како их не би послали у ратну зону.

ХАОС У КИЈЕВУ: Подигнуте нове оптужнице против бившег врха украјинског Министарства одбране

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА