Најновије

БУГАРИ РЕКЛИ "АДИО" РУСИЈИ: Готови избори, сада је све јасно у ком правцу Софија иде

Бугарска је на седмим узастопним превременим парламентарним изборима поново показала наклоност ка проевропским политикама, с обзиром на резултате који указују на победу ГЕРБ-а, партије бившег премијера Бојка Борисова, са 26,4% гласова, док је проевропска коалиција Настављамо промену – Демократска Бугарска освојила 14,9% гласова, што је позиционира на друго место.

Овакав резултат показује да је утицај европских интеграција и сарадње са Западом у Бугарској и даље доминантан, упркос све присутнијој проруски оријентисаној опозицији.

Доминантне проевропске снаге

ГЕРБ, дугогодишњи политички играч у Бугарској, подржава продубљивање интеграција са Европском унијом и блиску сарадњу са НАТО-ом. Бојко Борисов је у прошлости показивао став према стабилности Бугарске унутар европске политике и економије, а овакав изборни успех може се сматрати повратком поверења грађана у његов приступ. Поред тога, коалиција Настављамо промену – Демократска Бугарска заузима важну улогу у промовисању реформи које иду у прилог европским стандардима и прозападној оријентацији земље, што је додатно учврстило њихов положај као важне снаге у новом сазиву парламента.

Јачање проруских партија

Док су прозападне снаге задржале водеће позиције, проруски оријентисане партије као што су Препород (Вазраждане), Бугарска социјалистичка партија (БСП) и Движење за права и слободе (ДПС) настављају да имају утицај у бугарској политици. Препород, са 12,9% гласова, отворено заговара блиске односе са Русијом и противи се све јачем утицају Европске уније и НАТО-а. С друге стране, БСП, као наследница Комунистичке партије, одржава историјску блискост са Русијом, иако није искључиво фокусирана на ту оријентацију.

Овај резултат указује на растућу подршку идеји алтернативног правца за Бугарску, коју део становништва види као начин да земља задржи одређени суверенитет и независност од Запада, што постаје све израженије у тренутном глобалном контексту.

Изазови и могућности

С обзиром на све већу поделу у бугарском друштву по питању политичке оријентације, пред новим парламентом стоје значајни изазови. Главна тема биће како успоставити равнотежу између очувања европских стандарда и повољних односа са Русијом. Проевропске партије ће вероватно наставити да подстичу политике које подржавају развој економије у оквиру ЕУ, али истовремено морају да одговоре на забринутост бирача који се осећају маргинализованим у том процесу.

С друге стране, присуство проруских партија у парламенту допринеће већој разноврсности ставова, али и политичким трвењима, јер ће те странке заступати ставове који могу бити у супротности са званичном политиком ЕУ и НАТО-а.

Резиме

Избори у Бугарској показали су да проевропске снаге и даље имају снажну подршку, али је пораст популарности проруских партија показатељ да део становништва жели алтернативу. Како ће Бугарска даље обликовати свој политички курс зависиће од способности нове владе да ослушкује захтеве обе стране и да пронађе равнотежу између проевропских тежњи и веза са традиционалним партнерима на Истоку.

ПАКЛЕНИ ПЛАН УКРАЈИНАЦА ЈЕДВА ОСУЈЕЋЕН: Хтели да упадну у нови део руске териотирије по узору на Курску област

На основу података о подршци странкама на изборима у Бугарској:

Проевропске странке:

ГЕРБ (26,4%)
Настављамо промену – Демократска Бугарска (14,9%)
Укупно: 41,3%

Проруске странке:

Препород (Вазраждане) (12,9%)
Бугарска социјалистичка партија (БСП) (7,8%)
Движење за права и слободе (ДПС) – делимично проруска (8,9%)
Укупно: 29,6%

Остале странке, попут Савеза за права и слободе и Постоји такав народ, имају више неутралну позицију или мењају ставове у зависности од политичког контекста, али нису искључиво проруске нити проевропске.

Закључак: Проевропске странке имају укупно 41,3% гласова, док проруске странке заједно имају око 29,6%.

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА