Најновије

Извори из Беле куће: Бајден прихватио да не може да заузда Израел

Бајден је све више фрустриран непослушношћу израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, кажу извори за "Политико".

Председник САД Џозеф Бајден све више признаје да није у могућности да утиче на војне одлуке Израела, известио је "Политико", позивајући се на два неименована званичника Беле куће.

Бајден и његови сарадници били су "узастопно фрустрирани" израелским ратом у Гази, посебно великим бројем жртава међу палестинским цивилима, наводи се у извештају. Додаје се да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху игнорисао савете САД.

"Како се његов утицај на Нетанјахуа смањивао, председников бес је растао", пише "Политико". Позивајући се на неименоване званичнике, портал додаје да су разговори између Бајдена и Нетанјахуа "све чешће прерастали у мечеве викања". 

Ова динамика у односима два лидера илуструје "признање" да Бајден можда неће бити у стању да спречи "регионални рат" на Блиском истоку, наводи "Политико". То је приморало Бајдена да се задовољи са "ограничавањем одговора Израела уместо да га потпуно (спречи)".

"Политико" је свој извештај објавио убрзо након што је Израел покренуо копнену офанзиву уз интензивне ваздушне нападе на Хезболах у јужном Либану. Операција има за циљ заустављање прекограничних ракетних и минобацачких напада Хезболаха, саопштила је израелска војска (ИДФ).

Иран је у среду испалио скоро 200 пројектила на Израел, истичући да то представља одговор на "геноцид" у Гази и Либану, као и на убиства високих званичника различитих фракција тзв. осовина отпора Тел Авиву, укључујући политичког шефа Хамаса Исмаила Ханија и лидера Хезболаха Хасана Насралаха.

САД су поручиле да Израел има право на самоодбрану, истовремено позвавши Тел Авив да покаже уздржаност у одмазди Ирану, Хамасу и Хезболаху.

Бајден је пркосио позивима пропалестинских група и неких чланова Демократске странке у САД да престане са наоружавањем Израела, чак и након што су Уједињене нације више пута оптужиле ИДФ за неселективне нападе на цивиле.

У међувремену, напори Вашингтона да посредује у прекиду ватре између Израела и Газе су пропали.

"Политико" је првобитно известио да су САД тихо одобриле израелску војну кампању у Либану, упркос јавном позиву Тел Авиву да тражи прекид ватре са Хезболахом. У свом накнадном извештају у среду, међутим, "Политико" је тврдио да Израел није унапред упозорио САД о "специфичностима" својих напада, што је наводно разбеснело Белу кућу.

Бајден је у среду рекао новинарима да неће подржати израелске ударе на иранска нуклеарна постројења. Израел није открио природу или размере своје планиране одмазде, али неки тврдолинијаши, укључујући бившег премијера Нафталија Бенета, позвали су владу да циља ирански нуклеарни програм.

Русија је оштро критиковала приступ Вашингтона Блиском истоку. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да то показује "неспособност САД да реше кризе".

РУСКА ВОЈСКА ИЗВЕЛА УДАР ПО ЕНЕРГЕТСКИМ ОБЈЕКТИМА

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА