Најновије

УГЛЕДАР ЈЕ ОСЛОБОЂЕН! Руска војска очистила град

Иако није транспортно и логистичко чвориште као Покровск, Угледар је био снажно утврђен и сматран је кључним бастионом на раскрсници украјинског источног и јужног фронта, анализира америчка телевизија.

Русија је заузела Угледар, кључни град на истоку Украјине, окончавши вишемесечни отпор, наводи Си-Ен-Ен.

На снимцима које је верификовала ова америчка телевизија, како се наводи, виде се војници који машу руском заставом над рушевинама градске већнице разореног града, у коме је број становника пао са око 14.000 на нешто више од 100.

Описује се да је Угледар изграђен око рудника угља, као и да се налази око 50 километара јужно од Покровска, који се последњих неколико месеци сматра главним жариштем дејстава Русије на истоку.

Иако није транспортно и логистичко чвориште као Покровск, Угледар је био снажно утврђен и сматран је кључним бастионом на раскрсници украјинског источног и јужног фронта, пише Си-Ен-Ен.

Две године Украјина је тамо постављала "застрашујућу" одбрану, пошто је Русија неколико пута покушавала и није успела да заузме град.

Украјинска војска је у среду потврдила своје повлачење из Угледара, напомињући да је Русија успела да пошаље резерве на бокове, што је довело до "претње опкољавањем".

Одлука о повлачењу, наводи се, донета је "да би се спасило особље и војна опрема".

Кључни циљ руског председника Владимира Путина је да заузме цео источни Донбас, а Русија је ове године остваривала све веће добитке на истоку, наводи амерички ТВ канал.

Сада ће се Украјина суочити са тешким питањима, оцењује Си-Ен-Ен и додаје да чињеница да је Русија успела да доведе довољно резерви да опколи град наглашава предност у људству коју још увек има, четири месеца након што је украјински закон о мобилизацији ступио на снагу.

Тајминг овог губитка ће се такође осетити у Кијеву, а то долази мање од два месеца након што је Украјина проширила бојно поље на руску област Курск – потез који је осмишљен да ублажи притисак на другим фронтовима, након што је Русија током пролећа и лета постепено напредовала на истоку, отварајући нови фронт у северној област Харков.

Си-Ен-Ен подсећа да је прошло само неколико дана откако се украјински председник Владимир Зеленски вратио из САД са обећањем нове помоћи, али без безбедносних гаранција у смислу чланства у НАТО или дозволе за коришћење западних пројектила у Русији.

Пре само недељу дана Зеленски је рекао америчкој мрежи Еј-Би-Си да "смо ближи миру него што мислимо".

Губитак Угледара значи да Украјина сада мора да се бори да заустави Русију да напредује даље на запад, чинећи могућност "поновног заузимања територије још удаљенијом".

РУСКА ВОЈСКА ИЗВЕЛА УДАР ПО ЕНЕРГЕТСКИМ ОБЈЕКТИМА

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА